Javio nam se poduzetnik kojemu je, kako sam otvoreno kaže, "pun kufer" improvizacije u organizaciji njegovog uslužnog poslovanja. I želio bi učiniti nešto konkretno po tom pitanju - ali što?


U odgovoru na ovo pitanje uputit ću dotičnog gospodina, ali i sve vas, na činjenicu da se ponekad rješenje krije u primjerima onih koji su već uspjeli u nečemu što je i naš naum.

Pa tako, recimo, ako želimo nešto naučiti o organizaciji poslovanja, možemo puno toga naučiti od franšizera i onih koji nude franšize.

Franšize, naime, su sjajan primjer organiziranog poslovanja!

Kad se odlučite preuzeti franšizu, ono što praktički dobijete od vlasnika franšize jest, pojednostavljeno rečeno, debelu mapu sa poslovanjem razrađenim do detalja. U toj mapi piše apsolutno sve: od toga kako treba izgledati ulaz u prodajni prostor, kakav treba biti izgled djelatnika, kako je organizirano njihovo radno mjesto pa čak do toga kako se pozdravljaju klijenti ili kupci. Dakle - sve! I toga se morate držati ako želite zadržati franšizu i uspjeti u poslu - a uspjeh se krije upravo u toj mapi...

Dakle, ako želite uspješno organizirati vlastito uslužno poslovanje, krenite od premise da želite vaše poslovanje jednog dana prodati kao franšizu. Kako biste nekome tko želi kupiti vašu "franšizu" objasnili što čini vaše poslovanje, organizaciju, radna mjesta, operativne postupke, prodaju, marketing...?

Napravite vlastitu "franšiznu" mapu i eto vam organiziranog poslovanja. Tko zna - možda jednog dana stvarno nekome istu i prodate!!