Kako odabrati kvalitetnog konzultanta

Kako odabrati kvalitetnog konzultanta

Ovog tjedna jedna od naših klijentica je doživjela neugodno iskustvo sa rezultatima rada marketinške konzultantice koju je odabrala za oblikovanje poslovne strategije razvoja tvrtke. Usprkos velikom iznosu uloženog novca, rezultat je, po riječima klijentice, bio: "Katastrofalno razočaravajući!!".

Postavlja se pitanje kako uopće odabrati kvalitetnog konzultanta?

Moj stav: Možda Vam konzultant uopće ne treba!!

Ako ste vlasnik mikro ili male tvrtke ili obrta, imate tek nekoliko zaposlenika i ne planirate postati međunarodna korporacija, onda vrlo vjerojatnom možete sami sebi pomoći oko odgovora na velik broj strateških pitanja. U biti, redoslijed pri donošenju odluke o tome hoćete li ili nećete angažirati konzultanta u poboljšanju vašeg poslovanja trebao bi biti slijedeći:


1) Imam li ja/imamo li mi unutar tvrtke pojedinačna i grupna znanja i iskustva koja će nam biti dovoljna za razradu i provedbu novih poslovnih ideja?


2) Ako nemamo, postoji li netko od povjerenja u mom okruženju (poslovni partneri, klijenti, rodbina ili prijatelji) kome se mogu obratiti za savjet?


3) Ako nemamo, jesam li se upoznao dovoljno sa dostupnim izvorima znanja (internet stranice, portali, poslovne knjige, članci, blogovi, forumi...) gdje mogu pronaći potrebne informacije?


4) Ako ne mogu naći takve informacije, jesam li se pokušao educirati putem različitih radionica, treninga i seminara koji se nude na tržištu?


5) Ako takva edukacija ne bi polučila rezultate, moram li onda odabrati poslovnog konzultanta i na koji ću način provjeriti njegove reference?

Kao što vidite, dug je put do odluke o mogućem odabiru i angažmanu konzultanta. Puno puta je je puno učinkovitije "pouzdati se u vlastito kljuse"!