Kako naplatiti dugovanje za uslugu koju ste prodali?

Kako naplatiti dugovanje za uslugu koju ste prodali?

Hrvatska je poznata po mnogobrojnim endemskim vrstama flore i faune. Može se reći da se nešto jedinstveno u našoj zemlji krije gotovo ispod svakog kamena. Na žalost, iza svakog klijenta u Hrvatskoj se također može skrivati još jedna posebnost naše zemlje koja je uistinu endemska – neplaćanje!

Neću na ovom mjestu obećavati med i mlijeko te govoriti o čarobnim rješenjima kad ste suočeni sa neplatišama. Ukoliko ste poduzetnik u uslužnim djelatnostima i radite u b2b poslovanju, sigurno ste se susreli sa ovom „endemskom“ vrstom ponašanja hrvatskih tvrtki.  I sami znate koliko je to naporan, često uzaludan i demotivirajući proces kad morate moliti za svoj novac. Ipak, pokušat ću vam olakšati taj neugodan zadatak sa nekoliko praktičnih savjeta koje sam naučio od onih koji su svoj poslovni vrt očistili od ovog „endemskog“ korova.

1. Provjerite svakog klijenta prije nego što radite sa njim. Uložite nekoliko tisuća kuna i kupite bazu financijskih podataka. Analizirajte poslovanje i rezultate svake tvrtke koja želi raditi sa vama. Bolje tih par tisuća kuna, nego kasnije plakati zbog deset puta većih iznosa.

2. Budite uporni i sistematični. Odvojite svaki dan ili tjedan određeno vrijeme za zvanje neplatiša. Na vaš poziv moraju računati kao i na izlazak sunca. To je nešto neizbježno kad vam se duguje.

3. Tražite da vam daju datum do kojeg će platiti. I ako ga ne budu poštovali, zovite opet, zovite opet i zovite opet.

4. Postanite vrsni igrač igre zvane „kompenzacija u krug“. Ponekad nećete moći izvući novac, ali ćete zato moći doći do nečeg drugog preko nekog drugog. Bolje išta nego ništa.

5. Pratite poslovanje dužnika i reagirajte na prvu informaciju o tome da su napravili neki posao. Ukoliko ne budete brzi u reakciji, mogla bi vas preteći vaša konkurencija – drugi vjerovnici!

6. Prestanite raditi sa dužnikom. Mnogi dužnici obećavaju povrat duga. „Samo još ovaj put i riješit ćemo onda ovo dugovanje!“, tako otprilike komuniciraju dužnici. Nemojte pristati na tu igru. Bolje vam je uložiti vaš trud i usluge kod nekog drugog klijenta.

7. Ne fokusirajte se na dugove. I meni su ostali dužni u i više navrata. Iako će mrgud u vama inzistirati da velik dio energije uložite u proklinjanje i ganjanje dužnika, nemojte mu dopustiti da prevlada. Tu ogromnu količinu energije možete preusmjeriti u nešto pozitivno, kao recimo, otvaranje novih i kvalitetnih klijenata. Osobno mogu reći da su meni moji dužnici donijeli nove klijente jer sam energiju rezerviranu za njih usmjerio na nove i profitabilne poslove. Hvala vam dužnici!