Kako napisati dobar tekst za blog, web i društvene mreže?

Kako napisati dobar tekst za blog, web i društvene mreže?

Prošli tjedan stiglo je više upita na temu kako napisati dobar tekst za blog, web, LinkedIn ili Facebook... Evo kako!


Odmah ću vas razuvjeriti: ne morate biti novi Krleža da biste pisali članke i kolumne!


Prvi preduvjet već ispunjavate: imate nešto korisno reći svojim klijentima! To je najvažnija misao pri pisanju. Što se tiče kvalitete pisanja, to prepustite osobi koja će lektorirati vaše tekstove (ako bude potrebno i ako to želite). Vaš zadatak je koncentrirati se na ključne ideje koje želite prenijeti svojim čitateljima.

Ako znate govoriti, onda znate i pisati. Uostalom, vjerojatno ste već nebrojeno puta savjetovali svoje klijente u vezi s vašim usluga. Sve što ćete sada učiniti je promijeniti medij komunikacije. Umjesto usmenog izražavanja, svoje savjete stavit ćete na papir (ili računalo).


Prodajni sistem Pucaj od posla! predviđa četiri koraka koji će vam pomoći u pisanju kvalitetnih tekstova:
1. odabir stručnog područja o kojem ćete pisati;
2. odabir teme unutar stručnog područja koja će vašim čitateljima biti zanimljiva;
3. odabir naslova članka ili kolumne koja će privući pozornost čitatelja;
4. pisanje teksta.

1. Odabir stručnog područja o kojem ćete pisati
Odaberite stručno područje:
• na kojemu dokazano imate iskustva;
• prema kojemu osjećate veliku ljubav, naklonost i strast;
• iz kojega možete izvući mnoštvo praktičnih i životnih primjera;
• za koje će čitatelji zasigurno pokazati veliko zanimanje.
Ako odaberete stručno područje o kojem ćete pisati koristeći te kriterije, tada ste sigurno na dobrome putu! Nemojte žuriti i uzmite si vremena.

2. Odabir teme unutar stručnog područja koja će vašim čitateljima biti zanimljiva
Iako se možda još uvijek bojite da nećete imati dovoljno materijala za svoj tekst, bez obzira na to koje područje odabrali, umirit ću vas. Kad biste sad počeli pisati, na kraju biste se vrlo vjerojatno susreli s neočekivanim izazovom: imali biste previše toga za reći i vaš bi tekst bio predugačak za objavljivanje i čitanje!
To ćete spriječiti (a time i tekst učiniti zanimljivijim i čitljivijim) ako se unutar odabranog stručnog područja odlučite za točno određenu temu. Primjera radi, možda ste vlasnik automehaničarske radionice i imate priliku objaviti seriju tekstova u službenom glasniku vaše općine. Stručno područje održavanja motornih vozila veoma je zahvalno, ali i veoma opširno područje. Stoga ćete možda odabrati temu održavanja amortizera ili pak objasniti čitateljima važnost redovite promjene motornog ulja.

Pri odabiru teme budite precizni, koncizni i uvijek imajte na umu sljedeće: „Što će konkretno zanimati čitatelja na tu temu?“


Evo nekoliko drugih primjera iz prakse:
• knjigovodstvo - porezi, porez na dobit;
• uređenje doma - odabir pločica, pločice u kupaonici;
• uređenje okoliša - travnjak, odabir sjemena trave;
• strani jezici - razlike poslovnog jezika u Britaniji i SAD-u;


Vaš sljedeći zadatak je odrediti cilj članka, odnosno što njime želite postići. Taj cilj može biti različit ili ih može biti više. 
Vaš tekst može imati za cilj educirati čitatelja, i to putem navođenja konkretnih savjeta ili stavljanjem određenog znanja na raspolaganje čitatelju (npr. „12 stvari na koje morate paziti pri ispunjavanju godišnje porezne prijave“). Ili pak možete educirati čitatelje putem primjera iz prakse (to je posebno učinkovita metoda jer ljudi najviše i najradije uče na primjerima drugih ljudi).
Možda vaš tekst ima za cilj približiti čitateljima novosti iz odabranog stručnog područja (npr. „Nove tehnologije u uklanjanju celulita“).


3. Odabir naslova članka ili kolumne koja će privući pozornost čitatelja
Vaš članak ili kolumna mogu imati vrlo zanimljiv i koristan sadržaj, ali ako njihov naslov ne plijeni pozornost i izaziva zanimanje čitatelja u dovoljnoj mjeri da bi ga naveo na čitanje, tada će sav vaš trud biti uzaludan. U biti, na osmišljavanje naslova morate potrošiti barem isto toliko vremena koliko na sastavljanje teksta. Naslov je uistinu toliko važan!
Iz tih nekoliko riječi naslova čitatelju mora odmah biti jasno o čemu je riječ i kakvu mu korist čitanje vašeg teksta donosi.

Postoje i drugi načini osmišljavanja naslova.
Vaš naslov može se obratiti strahovima vaše ciljane publike, npr. „Šest stvari kojih se boji svaki poduzetnik pri predavanju godišnje porezne prijave“.
Isto tako, naslovom možete nagovijestiti životni primjer, npr. „Kako smo Ani pomogli smršavjeti 26 kilograma u šest mjeseci!“.
Vaš naslov ima dakle ključnu ulogu: emotivno angažirati čitatelja te ga navesti na nastavak čitanja vašeg članka ili kolumne!

4. Pisanje teksta
Kao što ste vjerojatno i sami primijetili, ono čega ste se najviše bojali (a to je samo pisanje teksta), i nije tako zahtjevno jednom kad prođete prva tri koraka. Do sada ste obavili i više od pola posla.

Pri pisanju teksta držite se stare poslovice koje se drže svi autori i pisci: „Objasnite što imate za reći, recite to i na kraju ponovite to što ste rekli.“ Drugim riječima, vaš se tekst mora sastojati od tri dijela:
• uvod u kojemu kratko objašnjavate ključne dijelove teksta te konkretne koristi koje će ciljani klijent imati od čitanja.

Uvod mora odgovoriti na pitanje čitatelju: „Što imam od daljnjeg čitanja?“;
• središnji dio u kojemu održavate obećano iz uvoda i detaljno razrađujete temu;
• završni dio u kojemu sažimate sve što je rečeno u vidu kratkog podsjetnika koji će čitateljima olakšati pamćenje najvažnijih poruka teksta.