Pitanje jednog poduzetnika "uslugaša" iz Istre:

"Što učiniti kako bi u očima klijenta maksimalno izgradili poziciju brenda na tržištu?"



Nedavno sam održao webinar na temu pisanja kvalitetnih i interesantnih tekstova za blog, web ili kolumnu. Webinar je pogledao preko sto ljudi. Jako mi je drago zbog toga te se nadam kako će i vama navedeni savjeti biti od koristi.


Ponovit ću ovdje još jednom moju temeljnu tvrdnju iz webinara: u današnje vrijeme i u današnjem poslovanju (sa svim tehnološkim okolnostima i prednostima) svaki poduzetnik u uslužnim djelatnostima može i mora biti “pisac”!

No, sad ću proširiti ovu, ionako hrabru izjavu: svaki poduzetnik “uslugaš” bi trebao razmisliti o pisanju… knjige ili knjiga ! Pogotovo ako posjeduje određeno stručno znanje koje nije dostupno svima i koje nema svatko.

Jadni moji čitatelji, niste se niti uspjeli pomiriti sa činjenicom da morate početi redovito pisati kratke tekstove na dostupnim platformama, a već vas napadam još “monstruoznijom” idejom pisanja knjiga.

Pa, dobro Bićaniću, jesi li ti normalan!?

Jesam, vrlo! Ne postoji alat u tržišnom pozicioniranju, insceniranju i profiliranju koji tako brzo, učinkovito i kvalitetno gradi vaš brend u očima ciljane skupine kao što to čini pisanje i izdavanje stručne knjige.

To vam mogu potvrditi na vlastitom primjeru i na primjeru mnogih drugih poduzetnika koji su pisanjem knjiga, priručnika, skripti ili vodiča uspjeli diferencirati se od konkurencije.

Da se razumijemo - od pisanja knjiga se u Hrvatskoj (gotovo) ne može živjeti, osim ako se ne zovete Miljenko ili Nives…

Međutim, pisanje knjige vas gotovo automatski lansira u orbitu stručnih i priznatih osoba na području kojim se bavite. Pod uvjetom, naravno, da knjiga nečemu vrijedi.

Nije bitno jeste li profesor stranih jezika, konzultant, električar, automehaničar, web dizajner, frizer, fizioterapeut, advokat, inženjer…

Ako posjedujete znanje od kojeg vaši ciljani klijenti mogu imati koristi i žele više čuti-čitati o tome - vaš je zadatak pružiti im to znanje i to u obliku svima dostupnom - u obliku knjige.

Naravno, napisati priručnik, knjigu ili stručni vodič nije nimalo lagan i jednostavan posao. Ali, sav će vam se trud isplatiti u trenutku kada vam prvi postojeći klijent priđe i kaže “Sjajna knjiga!” i kad vam se javi prvi potencijalni klijent i kaže “Pročitao sam vaš vodič za… Baš je interesantan!”.

Ako već od ranije razmišljate o pisanju knjige ili vas je ovaj tekst potaknuo na igranje sa tom idejom - odlično! Javite mi se. Bit će mi drago biti vaš sparing partner i dati vam povratnu informaciju o kvaliteti vaše ideje i sadržaju knjige. Radujem se vašoj knjizi!