Kako izabrati pravi CRM?

Kako izabrati pravi CRM?

Više puta smo na našem blogu "Pucaj od posla!", pa tako i prošli tjedan, govorili o korisnosti korištenja CRM-a u uslužnim djelatnostima. I zaista CRM će vam uštediti vrijeme, pomoći vam u izgradnji poslovanja i uvelike vam olakšati svakodnevni rad.

Ali..

...samo ako odaberete CRM koji će vama odgovarati.

Ako ste kroz naše tekstove shvatili kako je CRM upravo ono što je potrebno vašem poslovanju i odlučili ste pronaći i početi koristiti jedan takav software u vašem poslovanju, tada vam preporučujem da stanete i malo istražite ponudu CRM-ova.

Ovakvih alata ima na desetke, ako ne i na stotine i nisu svi isti, jer se proizvođači CRM-ova orijentiraju prema različitim ciljanim skupinama te kreiraju CRM-ove koji ispunjavaju različite potrebe.

Kako biste odabrali pravi CRM za vas i vaše poslovanje i mi ćemo vam pomoći u današnjem tekstu.

Da li vam je uistinu potreban CRM?

Odmah prvo i ključno pitanje! Ako vas je uhvatila želja za kupnjom nekog CRM softwarea kako bi si olakšali život i gorite od želje da što prije nabavite neki od desetaka u ponudi, tada bi na tren trebali zastati i pogledati da li vam uistinu treba CRM.

Ako mislite da vam je potrebno nešto kako bi lakše organizirali vaše poslovanje, tada CRM i nije pravi izbor za vas. Za to možete koristiti i Google kalendar i slične alate.

Međutim ako vam treba alat koji će vam pomoći u:

  • povećanju prodaje

  • upravljanju poslovanjem

  • poboljšanju komunikacije s klijentima

  • ...

...onda je vama zaista potreban CRM!

Koliko ste spremni izdvojiti za jedan takav alat?

Iako većina proizvođača CRM-a nude, do određene mjere, besplatno korištenje njihovog CRM-a, za ozbiljnije rezultate ipak ćete morati uložiti koju kunu. Besplatne verzije najčešće su značajno ograničene u mogućnostima i što je najvažnije, nemate velike mogućnosti u davanju pristupa većem broju vaših zaposlenika.

Većina proizvođača softwarea nudi više cjenovnih paketa ovisno o veličini vašeg tima i vašim potrebama, ali i o funkcijama koje će CRM nuditi za određenu cijenu. Početne cijene, na mjesečnoj razini, kreću se već od 10-12 dolara. Što i mislim da nije toliko puno ako će vam značajno pomoći u poslovanju.

Pogledajte ima li sljedeća obilježja!

CRM-ovi se značajno znaju razlikovati po funkcijama i obilježjima koje nude i nisu svi za vas. Nije važno da CRM ima brdo funkcija, jer nije korisno plaćati nešto što možda nikada nećete koristiti.

Neka temeljna obilježja koje bi CRM trebao imati su:

  • da je lak za korištenje– važno je imati CRM koji ćete vrlo brzo svladati i kojeg neće biti problem koristiti na svakodnevnoj razini. Lakoća korištenja je važna jer morate imati u vidu da će ga koristiti i vaši zaposlenici stoga ih ne bi trebalo zamarati s CRM-om koji za neke banalne akcije zahtjeva posebna znanja.

  • Da ga je lako nadograditi – fleksibilnost jednog ovakvog alata važna je jer CRM kakav vam treba sada možda vam neće trebati u budućnosti. Možda će vam trebati funkcijama bogatiji ili siromašniji CRM. Zato je važno da se vaš CRM po odabiru može nadograditi. Ako pogledamo različite ponuđače primijetit ćemo da gotovo svi oni nude neki oblik prilagodbe CRM-a, važno je da ga možete prilagoditi prema vašim potrebama.

  • Da je "u oblaku" :) - takozvani "cloud based" CRM-ovi. Većina je takvih danas, jedino velike tvrtke se odlučuju za CRM-ove koji funkcioniraju kao zatvoreni sistem unutar tvrtke. CRM koji funkcionira "u oblaku" možete pristupiti s bilo koje lokacije i s bilo kojeg uređaja, važno je da taj uređaj ima pristup internetu.

  • Da je mobilan – ovo je "must have". Znači pazite na to da vaš CRM ima i svoju mobilnu verziju, tako da vrlo lako možete pristupiti njemu putem tableta ili mobitela. Ovo će vam značajno ubrzati i olakšati posao. CRM koji mi koristimo ima vlastitu aplikaciju tako da nije potrebno uvijek biti pred laptopom ako želimo brzo doći do nekih podataka.

  • Da je namijenjen vašoj branši – prije svega gledajte CRM-ove koji su namijenjene vašoj branši, jer nije svaki CRM dobar za sve. Neki CRM-ovi su specijalizirani za restorane, frizerske salone, prodaju nekretnina, medicinske usluge...

Mogu li ga spojiti s programima koje već koristim

Jedan od detalja na koje treba pripaziti pri odabiru CRM-a jest koliko mogućnosti nudi za spajanje s programima koje već koristite kao na primjer: Gmail, MailChimp, LinkedIn, Google drive, Dropbox i tako dalje. Uvijek dajte prednost CRM-u koji nudi mogućnost povezivanja s programima koje već koristite, jer vam je u cilju da na jednom mjestu imate sakupljene sve važne podatke.

Nadam se da će vam ovaj tekst barem malo pomoći u odabiru CRM-a koji će odgovarati vašim potrebama.