Vjerujem da ste čitajući prethodni članak shvatili što je Google AdWords, a sada ću vam ukratko objasniti kako on funkcionira. Pa krenimo!

Dakle napravite korisnički račun u adwords aplikaciji što vam omogućava da kreirate određenu reklamnu kampanju u kojoj uredite oglas, odredite koji ključni pojmovi da se vežu uz vaš oglas. Kada ste to učinili tada odredite koju ste cijenu spremni platiti za jedan klik i zatim objavite oglas.

Međutim samo zato što ste platili oglas ne znači da će te automatski biti uočljiviji na tražilici od ostatka konkurencije. Postoji nekoliko čimbenika koji određuju tko zaslužuje biti uočljiv na tražilici, a tko ne. Svaki od tih čimbenika omogućava ravnopravnu borbu na tržištu između onih koji imaju više i onih koji imaju manje novca.

Najosnovniji, a veoma važni čimbenici su sljedeći:

Cost per click (CPC)

Označava cijenu koju morate platiti svaki put kada netko klikne na vaš oglas. Osnovni čimbenici koji određuju cijenu klika su Google-ov algoritam koji određuje cijenu analizom tržišta te iznos koji ste vi spremni platiti za jedan klik. Na cijenu klika isto tako utječe i još nekoliko čimbenika od kojih ću navesti Quality score i Ad rank. Treba još napomenuti kako je moguće odrediti dnevni budžet koji ste spremni izdvojiti za cijenu po kliku bi se izbjeglo stvaranje neplaniranih troškova u kampanji.

Quality score

Ovaj termin označava kvalitetu odnosa između određenih ključnih riječi za koje vi želite da ukazuju na vaš sadržaj i kvalitete samog sadržaja. To znači ukoliko vaš sadržaj govori o sredstvima za čišćenje, a vi želite da pojam uređaj za hlađenje upućuje na vašu web stranicu onda će vam quality score biti veoma nizak pošto ključna riječ i sadržaj nemaju veze jedno s drugim. Quality score će vam biti veći, a cijena po kliku manja ukoliko pojam pod kojim oglašavate ima što više veze sa samim sadržajem koji oglašavate.

Ad rank

Ovaj termin označava kako će vas google rangirati u odnosu na quality score i iznos koji ste spremni dati za jedan klik.

Kada se zađe u dubinu adwordsa tu je još puno važnih komponenti i alata, a koji su važni za efikasno i djelotvorno korištenje samog AdWords oglašavanja. Gore navedeni čimbenici su odabrani kako bi shvatili kako otprilike AdWords funkcionira.

Treba imati na umu da prije nego li korisnik krene u korištenje AdWordsa neka se pobrine da posjeduje kvalitetnu web stranicu koja sadrži još kvalitetniji sadržaj. To je veoma bitno napomenuti jer bez obzira koliko novaca uložite u reklamnu kampanju ukoliko Google shvati da ne posjedujete kvalitetan i koristan sadržaj za korisnika, brzo će vas staviti u pozadinu. A tako ne samo da i dalje nećete biti vidljivi na tražilicama nego će te i uzalud trošiti novac.

Iako se Google AdWords aplikacijom možete koristiti sami, osobno bih vam preporučio da radije unajmite profesionalce na tom području kako bi ste što bolje iskoristili uložena sredstva.