Kako bolje iskoristiti "poduzetničku inkubaciju"?

Kako bolje iskoristiti "poduzetničku inkubaciju"?

Nedavno mi se javila jedna čitateljica našeg bloga. Iskreno je priznala kako u početku i nije pretjerano ozbiljno shvaćala sve pročitano. Ali, u jednom trenutku odlučila se na "privatluk" u uslužnim djelatnostima i sve se odjednom "zaozbiljilo". Problemi i izazovi o kojima redovito pričamo dobili su na težini koju je i ona osjetila na svojim leđima.

U tom trenutku su i naši savjeti postali korisni (barem neki od njih). 

Sve ovo podsjetilo me na moje početničke trenutke u poduzetništvu. Vjerujte mi, nema te greške koju nisam počinio i nema toga što nisam "fulao".

Škola je to koju sam skupo platio. Škola je to koja je bila vrlo poučna, ali i škola koju sam mogao puno manje "platiti" samo da sam se... bolje pripremio tijekom "poduzetničke inkubacije"! Znate li što je to?

Medicinski rječnik kaže slijedeće: Inkubacija ili inkubacijsko razdoblje u medicini označava vrijeme od trenutka kada je organizam izložen patogenima , kemijskim tvarima ili radijaciji pa do trenutka nastupanja simptoma.

Poduzetnički rječnik kaže slijedeće: Poduzetnička inkubacija označava vrijeme od trenutka kada je um čovjeka prvi put izložen ideji poduzetničkog osamostaljivanja do trenutka nastupanja simptoma tj. realizacije ideje.

Tijekom tog razdoblja mnogi budući poduzetnici provode velik dio vremena maštajući o cilju, a pritom premalo razmišljajući o putu. A na tom putu nalazi se puno trnja u obliku zakonskih propisa, poslovnih zakonitosti, prodajnih preduvjeta, marketinških zamki, logističke "higijene" itd. 

Ako ne želite  da vam guzica bude puna tog trnja uslijed mnogobrojnih padova i ako ne želite izgledati kao tužni dikobraz dok podnosite zahtjev za likvidaciju tvrtke ili zatvaranje obrta - MOLIM VAS - pripremite se na najbolji mogući način za ovaj put!

Pročitajte svaku poslovnu knjigu, pogledajte svaki savjetodavni video, provjerite sve zakone i propise, poslušajte sva iskustva svih vama dostupnih poduzetnika spremnih na davanje dobrih instrukcija, provjerite svaki kutak vaše poduzetničke ideje i prevrnite svaki plan barem pet puta...

Da na kraju parafraziram relativno poznatog bravara: "Zamišljajmo kao da ćemo 100 godina poslovati uspješno, pripremajmo se kao da ćemo sutra bankrotirati!".