Kafendisanje nije isto što i sastanak tima

Kafendisanje nije isto što i sastanak tima

Najveći broj poduzetnika u Hrvatskoj, po svojoj veličini, spada u mikro i male poduzetnike – pa tako i poduzetnici u uslužnim djelatnostima.

Ima nečeg lijepog u mikro i malim poslovnim subjektima. Sve je pregledno, brzo, prilagodljivo, jednostavno… i varljivo!

Varljiva je, recimo, premisa koja kaže da mikro i malim poslovnim subjektima nije potrebno  održavati radne sastanke tima tj. ljudi koji rade u toj tvrtci ili obrtu.

„Mi sastančiti ne moramo, jer se svaki dan lijepo uz kavu ili u hodu dogovorimo o svemu!“. Tako bi se mogao sažeti odgovor mnogih poduzetnika na pitanje organiziraju li i ako ne, zašto ne organiziraju redovite radne sastanke sa zaposlenicima (imali oni jednog, pet ili 20 zaposlenih).

Već iz samog odgovora je vidljivo kako mnogi u Hrvatskoj još uvijek izjednačavaju nekadašnje partijske plenume i sastanke radničkog odbora sa brzim, učinkovitim i jasno struktuiranim timskim sastancima koji su usmjereni ka djelovanju (dok su plenumi i radnički odbori bili usmjereni – priznajem – na zadržavanje uvijek istog stanja vjerojatno).

Da se razumijemo, vođenje radnih sastanaka jest umijeće kao i svako drugo. Stoga radni sastanak nemojte odbaciti kao suvišan alat samo zato što ne znate kako organizirati i voditi radni sastanak. Sustavna komunikacija sa vašim djelatnicima u obliku timskog sastanka ne može, nije i ne smije biti suvišna. Dapače, radi se o higijenskom elementu učinkovitog vođenja poslovne i radne organizacije.

Slažem se sa onima od vas koji kažu kako sastanci znaju nekad biti zamorni i predugi, dosadni i neučinkoviti monolozi jedne osobe – najčešće šefa (ili drugih osoba ako šef nema „cojones“, rekli bi Španjolci – šefovi među čitateljima neka proguglaju tu riječ pa će shvatiti o čemu se radi). Najduži sastanak u mom životu osobno nikad neću zaboraviti. Održao se jednog petka i trajao je… 9 punih sati. Nakon toga smo svi koji su sudjelovali potražili najbliže drvo i komad užeta da si skratimo muke.

Međutim, ponovit ću – neznanje u vođenju sastanaka ne smije biti razlog za odbacivanje ovog krucijalnog alata u vođenju ljudi. Pogledajte ovako: koje su dvije najstarije i najučinkovitije organizacije na svijetu? Crkva i Vojska. A u njihovim redovima se zna što znači održati sastanak i koja je važnost tog alata u vođenju ljudi!

Stoga, ako ih nemate, uvedite redovite sastanke tima i to na slijedeći način:

1. To može operativno izvedeno na dnevnoj, tjednoj ili mjesečnoj razini – zavisno od branše i specifičnosti organizacije i poslovanja. Ne bih vam savjetovao manje od 1 sastanka mjesečno. Čim više sastanaka, tim možete prije utjecati na negativna kretanja kad ih primijetite.

2. Sastanci neka jasno struktuirani, sa uvijek istim dnevnim redom.

3. Potičite sudjelovanje svih članova tima. Sastanak nije prilika za vaš monolog, već za „zborno pjevanje“.