Kad zapošljavamo vlastite klonove...

Kad zapošljavamo vlastite klonove...

Redovito upoznajem poduzetnike "uslugaše" koji, kad je u pitanju zapošljavanje novih djelatnika, kažu slijedeće: "Da mi je naći osobu koja može i zna raditi to, to, to i to...".

Kad se podvuče crta, ti poduzetnici bi, u biti, najradije zaposlili vlastite klonove!

Ljude koji bi bili vjerna mentalna kopija njih samih kad su u pitanju stav prema poslu, sposobnosti i kapaciteti.

Vijest dana za sve vas - pogrešan način razmišljanja!

Kao prvo - svi smo mi jedinstveni i jedini takvi na ovoj planeti. Naći nekog tko će funkcionirati na isti način kao mi i biti naš "odraz" u poslovnom ogledalu, gotovo je nemoguća misija.

Kao drugo - čak i kad biste našli takve ljude, tko kaže da bi stvari idealno funkcionirale? Jeste li, naime, sigurni da je to kako vi radite, razmišljate i promišljate vlastiti biznis, zaista najbolji način?

Želim reći da mnogi poduzetnici pokušavaju od svojih djelatnika napraviti "metle za sve" kao što su to i sami poduzetnici. Baviti se svime, u isto vrijeme, misliti na sve i žonglirati sa stotinu zadataka u zraku...

Osim što ovakav način poslovanja obično dugoročno ne vodi prema trajnom poslovnom uspjehu, nije niti odgovarajući kriterij za odabir novih djelatnika.

Nemojte tražiti djelatnike koji mogu sve savršeno obaviti kao i vi. Tražite ljude koji mogu obaviti barem jednu stvar bolje od vas!