Kad vas zaljubljenost košta glave!

Kad vas zaljubljenost košta glave!

Proteklih nekoliko dana sam u više navrata komunicirao s poduzetnicima "uslugašima" koji su mi pristupili sa sljedećim problemom koji se može svesti na sljedeće objašnjenje: "Imam(o) sjajnu i inovativnu uslugu. Krenuli smo s prodajom i stvari se ne pomiču s mrtve točke. Hvata nas panika - što učiniti?"

Radi se o klasičnom problemu - toliko klasičnom da ga možemo izjednačiti sa klasičnom grčkom tragedijom!

Zaljubljenost u vlastitu ideju, koncept ili uslugu nas toliko može zaslijepiti i navesti da činimo lude stvari, poput:

- izbacivanja usluge na tržište koju nismo provjerili prije toga barem na uskom broju ciljanih klijenata.

- ulaska u prodajne aktivnosti po principu "Idem poslati na tisuću adresa moj letak pa će netko morati reagirati jer je moja usluga apsolutno neodoljiva!"

- razočarano odustati nakon prvih nekoliko fatalnih "odbijanaca" od strane potencijalnih klijenata uz zaključak - "Eto i život je protiv mene!"

Jedno je osjećati iskrenu ljubav prema onom što se bavimo. Drugo je djelovati pod utjecajem neobjektivne zaljubljenosti i sljepila.

Učinite si uslugu i stanite na loptu na vrijeme. Osmisliti interesantnu uslugu nekad predstavlja manji izazov od realizacije i prodaje iste. Testirajte vašu ideju. Pristupite prodaji iste na strateški način. Pokušajte predvidjeti sve zavoje i prepreke.

Kažu znanstvenici da zaljubljenost traje dvije godine. Većina poduzetnika "uslugaša" propada otprilike i upravo u tom razdoblju. Slučajnost? Sumnjam!