Kad vam vašu uslugu prodaju drugi!

Kad vam vašu uslugu prodaju drugi!

U svijetu prodaje usluga postoje i poduzetnici "uslugaši" koji svoje usluge plasiraju putem zastupnika, distributera, posrednika i slično.

Možda ste vlasnik apartmana ili prodajete financijske usluge putem posrednika. Ili se bavite izradom softvera koji se prodaje putem zastupnika.

U svim tim, i sličnim situacijama, vaša prodaja ne ovisi samo o vašim prodajnim naporima, već o ovisi i o tome kako to rade "u drugoj ruci". A tu mogu nastati problemi, veliki problemi.

Takve probleme inače imaju i tvrtke koje prodaju svoje proizvode putem zastupnika. I kod njih je zamjetno da njihova prodaja u biti ovisi o sposobnosti prodaje njihovih zastupnika.

I njima i vama ostaje samo jedno za učiniti: morate što direktnije utjecati na prodajne procese vaših partnera. Za to postoje različiti načini:

- možete "franšizirati" vaš model prodaje kojeg se moraju pridržavati vaši partneri;

- možete ih direktno educirati u vašem modelu prodaje;

- možete pripremiti edukativne materijale o vašem modelu prodaje.

Što god odlučili, budite na kraju sigurni da ste ostvarili maksimalan utjecaj na njihove procese prodaje. U protivnom, oni će imati maksimalan utjecaj na vaše konačne prodajne rezultate - i to moguće negativan utjecaj!