Jedan običan.. i jedno obično...

Jedan običan.. i jedno obično...

Prošli tjedan sam obavio uobičajeni i redoviti obilazak klijenata kod kojih sam u prošlosti održao prodajnu edukaciju.

Ovaj put "na tapetu" su bili djelatnici jedne trgovine u Zagrebu (trgovina se bavi prodajom strojeva za uređenje okoliša).

Nisam niti ušao u trgovinu a dočekala su me ozarena lica prodajnih djelatnika. Sa kojim su samo entuzijazmom pričali o prodajnom napretku i znatnim prodajnim rezultatima koje su postigli od našeg posljednjeg susreta!

Ovo su, otprilike, bili njihovi dojmovi: "Kupci su puno otvoreniji i puno lakše ulaze u komunikaciju sa nama. Osjećaju se ugodno od početka razgovora i pokazuju veći interes za ono što im govorimo. I nama je lakše postavljati im pitanja i analizirati njihove potrebe. Jedna gospođa je čak napisala u knjigu dojmova i žalbi da još nikad nije doživjela takvo pozitivno iskustvo!..."

Na moje pitanje koji je to konkretan savjet u mojoj edukaciji bio toliko učinkovit te je omogućio ovakvu pozitivnu promjenu u ponašanju kupaca i uspješnoj prodajnoj komunikaciji, djelatnici su jednoglasno rekli slijedeće: "Radimo ono što ste nam rekli - kad kupac uđe u trgovinu, mi mu kažemo (uz osmijeh) 'Dobar dan - dobro došli!' - i to zaista funkcionira! Nevjerojatno je kako ljudi pozitivno reagiraju na to!".

Na jedan običan osmijeh i na jedno obično "Dobro došli!".

Nema: "Dobar dan, izvolite"...

Nema: "Dobar dan, kako Vam mogu pomoći!"...

Nema: "Dobar dan, trebate nešto?"...

Samo običan (iskren) ljudski osmijeh i jedno obično "Dobro došli!". 

Uvijek govorim mojim klijentima slijedeće: "Kako ste ušli u prodajni razgovor - tako ćete i izaći iz njega!".

A, ima li ljubaznijeg, direktnijeg, jednostavnijeg i učinkovitijeg ulaska u razgovor od osmijeha i izraza dobrodošlice ljudima koji su se odlučili ući u naš prodajni prostor...?

Ako ima - javite mi!