Dobra investicija

Dobra investicija

U razgovoru sa jednim klijentom prošlog tjedna rodila se zanimljiva dilema. Klijent planira ozbiljna ulaganja u infrastrukturno i sadržajno povećanje poslovanja, međutim postavilo se zanimljivo pitanje:

Krenuti u daljnji razvoj i ulaganja pa onda se uhvatiti u koštac sa prilagođavanjem ukupne organizacije ili pričekati sa investicijom te prvo organizacijski pripremiti poslovanje za skore promjene?”.

Moj odgovor-pitanje je glasio/lo: “Pretpostavljam da ste vi glavna osoba u ukupnom poslovanju i da držite barem 3,5 kuteva ‘kuće’”?

Recite mi, na koji način će vam investiranje u razvoj poslovanja omogućiti da se rješite barem “dva kuta”?

Imate li slobodnih kapaciteta u sebi koji će vam omogućiti da se uhvatite u koštac sa tolikim povećanjem obujma obaveza koji stiže sa proširenjem?

Imate li ljude koji će moći preuzeti određeni dio odgovornosti i zadataka i kako ste ih za to pripremili?

I na kraju, da vas pitam - koliko je još dug vaš radni “fitilj” i koliko ste blizu sagorijevanju?”

Jer to je ono što se događa većini poduzetnika koji ponekad zagrizu preveliki zalogaj u širenju poslovanja koje nisu “skinuli sa vlastite cice”.

Odgovori klijenta bili su uglavnom negativni. Ako ste u sličnoj situaciji i razmišljate o ulaganju, a niste našli pozitivne odgovore na ova pitanja - onda ću vama reći isto što i klijentu: “Prvo se organizacijski osigurajte, a onda investirajte!”

Vjerujete li u “babaroge”?

Surađujući i komunicirajući sa poduzetnicima “uslugašima” zadnjih 10 godina došao sam do frapantnog otkrića!

Mnogi “uslugaši”, naime, vjeruju u babaroge… Babaroge koje žive negdje skrivene u njima i njihovom poslovanju i bude užas i paniku i među “uslugašima” i među njihovim djelatnicima (ako ih imaju).