Ili-ili!

Ili-ili!


Ili crno ili bijelo... Ili plutaš ili toneš... Ili opa ili tropa!

U poduzetništvu rijetko imamo priliku sjediti na dvije stolice. Poduzetništvo traži isključivo jasne i čvrste odluke.

Jedna od takvih odluka je i odluka o tome kako misliti razvijati vlastiti biznis. Želite li biti "vuk samotnjak" i razvijati poslovanje temeljeno na vama, vašem radu i brendu... Ili želite razvijati biznis koji će u konačnici biti samostalan - što uključuje stvaranje organizacije i radnog tima?

Odluka je to koju mnogi poduzetnici donose prekasno ili pak pokušavaju što duže (i sasvim nepotrebno, ali i opasno) sjediti na "dvije stolice" - a to znači istovremeno biti "glavni igrač" i stvarati pravi biznis (što uključuje tim, organizaciju...).

Međutim, radi se o ulju i vodi. Na duge staze ne mogu zajedno.

Stoga je najbolje tu odluku svjesno donijeti što ranije. Nema ništa loše u tome ako želite biti isključiv i glavni faktor u vašem poslovanju i na tome graditi tu priču do mirovine. Poznajem mnoge poduzetnke "uslugaše" koji su "one-man-band-show" i vrlo su uspješni te im ne pada na pamet širiti se na bilo kakav način.

Isto tako znam poduzetnike koji su od prvog dana krenuli u izgradnju biznisa koji će srednjoročno i dugoročno moći preživjeti i uspješno živjeti bez njih.

Na žalost znam i one poduzetnike uslugaše koji su krenuli (svjesno ili nesvjesno) graditi biznis temeljen na tome da su oni "centar univerzuma", da bi se nakon nekog vremena ili nekoliko godina odlučili graditi tim, organizaciju itd. Ti poduzetnici pokušavaju promijeniti kotač na autu koji se kreće! To znači provesti dramatične promjene koje značajno utječu na poslovanje a koje niti u jednom trenutku ne smije stati. U tom slučaju, takve promjene traju dugo, moraju se pomno isplanirati i pažljivo provoditi jer bi se poslovanje moglo raspasti kao kula od karata.

Ovim poduzetnicima sam često pomagao u ovoj ozbiljnoj transformaciji na čijem sam početku uvijek davao slijedeći savjet: "Ako ste 10 godina bili "vuk samotnjak" i kao takav vodili vaš biznis, onda će vam trebati barem 2 do 3 godine da okrenete "brod" u drugom smjeru". Sve brže od toga bi vas moglo puno koštati!

Moj savjet novopečenim poduzetnicima "uslugašima" stoga glasi:

Ili-ili... To je pitanje na koje treba odgovoriti što ranije!