Youtube

Youtube

   Kada se odlučite napraviti Youtube kanal tada nije dovoljno samo otvoriti profil/kanal i uploadati video sadržaje. Morate ga znati i postaviti kako bi imali što veće koristi od njegovog posjedovanja.

Kao i vaš Facebook poslovni profil tako bi i vaš Youtube kanal trebao služiti u svrhu stvaranja, razvijanja i održavanja vašeg branda. Cilj brandiranja na Youtube-u je stvoriti prepoznatljivost zbog koje će korisnici čim vide sličicu koja predstavlja vaš video znati da se radi o vama. Pri stvaranju branda na Youtube-u odlučujete na koji način ćete prezentirati sebe,svoje usluge i proizvode putem samog dizajna videa. Youtube vam daje podosta mogućnosti prema kojima možete idealno postaviti svoj kanal.

Kod postavljanja i dizajniranja video kanala treba uzeti u obzir kako razvojni timovi na Youtubeu svako malo optimiziraju stranicu kako bi Youtube što bolje funkcionirao na različitim uređajima od osobnog računala do smartphonea.

Stvaranje Google i Youtube računa

S obzirom da Google posjeduje Youtube, kako biste imali Youtube kanal prvo morate napraviti Google račun. Pristupanjem svom Google računu automatski možete pristupiti i Youtube računu. Posjedovanjem Google računa dobijate pristup mnogim korisnim aplikacijama: Chrome, Picasa, Google+, Blogger, Hangouts, Youtube, Gmail.

Otvaranje Youtube računa

Youtube račun ćete otvoriti pomoću svojeg Gmail računa. Prva stvar koju morate napraviti jest odrediti ime svog Youtube kanala te odabrati željeni dizajn. Ovo je važan prvi korak ka stvaranju prepoznatljivog Youtube kanala.

Prilagodite svoj URL

URL laički rečeno je putanja koja vodi do određenog sadržaja. Na primjer, vaša web adresa.

Kod stvaranja Youtube kanala vaš URL će biti teško pamtljiv pa ga morate prilagoditi. Recimo da vam se kanal zove "Usluga Mirić". Youtube će vam automatski odrediti URL koji najčešće izgleda ovako http://www.youtbe.com/channel/UCoPBcZ7......, no vi želite da vaš kanal ima specifičan URL koji će s obzirom na gore navedeno ime izgledati ovako: http://www.youtube.com/uslugamiric.

URL postavke uređuje se pod opcijom postavke u kojoj imate opciju "Change to business or other name, and disconnect Google+ profile." Kliknite na opciju Chanage to a Business dialog box.

Kod ovog koraka dajte si malo vremena za kreativno promišljanje imena jer se ovaj korak može samo jednom napraviti.

Postavite profilnu sliku i naslovnicu kanala

O postavkama profilne slike i naslovnice ne treba puno govoriti pošto je postupak gotovo isti kao i kod Facebooka. Pod profilnu sliku najbolje je staviti logo vašeg obrta ili tvrtke, a kao naslovnicu postavite sliku koja je kombinacija slike i teksta. Naslovnicu bi bilo dobro da vam izradi netko tko je za to stručan jer to je prvo i najveće što se vidi kada netko uđe na vaš kanal.

Povežite svoj kanal sa drugim društvenim mrežama

Kako biste upotpunosti prilagodili kanal povežite ga sa svojim profilima na drugim društvenim mrežama poput : Facebooka, Instagrama, Twittera, Myspacea, Tumblra i drugih.

Obavezno postavite linkove svojih web stranica. Ne morate direktno postaviti link kakav se vidi u prozorčiću koji upisujete web adresu. Napišite ime web stranice ili neku riječ te ju označite linkom vaše web stranice.