Danas sam primio telefonski poziv jedne "uskoro" poduzetnice. Uz interes za knjigu, izrazila je svoj entuzijazam vezano za budući poslovni izlazak na tržište. Ipak, načuo sam i određeno "neizrečeno" pitanje koje se skrivalo u pozadini. A ono je vjerojatno glasilo: "Mogu li biti sigurna da će moja poduzetnička priča biti uspješna?".

Često se nalazim u situaciji u kojoj me budući (ali i postojeći poduzetnici sa iskustvom) pitaju je li njihova ideja dobra i ima li šanse za uspjeh.

Moj odgovor?

Jesam poslovni konzultant, ali na žalost ne posjedujem kristalnu kuglu u kojoj se može vidjeti kako će neka poduzetnička priča završiti.

Postoje određeni znakovi koji upućuju na šanse i opasnosti. Postoje bolje i manje dobro pripremljeni poduzetnički projekti. Postoje više ili manje realni poduzetnici "uslugaši".

Međutim, ne postoji 100% sigurnosti...

U tome je i bit poduzetništva. Kao poduzetnik ste spremni ili bi bar trebali biti spremni na određeni rizik i po tome ste različiti od ljudi kojima takav rizik nije prihvatljiv i koji bježe od osamostaljivanja kao vrag od tamjana.

Jednom kad se odlučite postati poduzetnik, tada ćete rizikom ujutro šećeriti Vašu kavu, tijekom dana rizikom soliti vaš ručak, a navečer sa rizikom namazati kruh... i tako svaki dan dok ne odlučite staviti ključ u bravu - nakon 30 godina uspješnog ili nakon 1 godine neuspješnog poslovanja.

Ako vam želudac podnosi takvu "ishranu" - super!

Ako ne, odlučite se radije za neku drugu vrstu "životne prehrane"...