Helena Fjorović i Dragutin Posavec - Fit Factory d.o.o.

Helena Fjorović i Dragutin Posavec - Fit Factory d.o.o.

Osim što svakodnevno usrećuju djevojke i žene pomažući im da dođu do željenog oblika tijela na brz i efikasan način te bez gladovanja, Helena Fjorović i Dragutin Posavec s novootvorenom tvrtkom "Fit Factory" primjer su kako usrećiti sebe i pokrenuti vlastiti posao.

Čvrsto vjerujući u svoju intuiciju i ideju, Helena i Drago napustili su stabilan posao kako bi “zaplivali” poduzetničkim vodama i bez obzira na cjelokupni rizik, ono što je prije bila samo zamisao, pretvorili su u stvarnost.

Helena je nakon 11 godina rada u državnoj firmi i šest godina karijere u zdravstvenom sektoru kao medicinska sestra, ova 35-godišnja majka dvoje djece odlučila riskirati. Ostavila je siguran posao u privatnoj poliklinici i krenula je u otvaranje vlastitog posla.

Isto tako, nakon 18 godina rada u više firmi i svestranim iskustvom na području financija, prodaje, nabave te dizajna i marketinga, Dragutin je odlučio vlastiti trud i zalaganje pretvoriti u projekt ostvarivanja vlastitog biznisa.

Kako se ideja za posao doticala fit forme i održavanja zdravog tijela i duha, Helena i Drago kao predani partneri i oboje rekreativni sportaši, odlučili su otvoriti firmu Fit factory d.o.o. te su preuzeli slovensku "Linea Snella" franšizu za mršavljenje i oblikovanje tijela. "Linea Snella" se bazira na nekonvencionalnom pristupu i posebnim uređajima s infracrvenim svjetlima i zaštićenim patentom, koji pospješuju mršavljenje uz vježbanje i s kombinacijom zdrave prehrane daju u potpunosti garantirane rezultate.

Oduvijek sam znala da ću jednom imati nešto svoje, a “okidač” koji mi je dao ideju je bila masaža kojom sam bila jako zadovoljna te sam u šali rekla maserki da ću je zaposliti kada jednom otvorim vlastiti biznis”, govori Helena koja je doista i održala riječ te spomenutu maserku zaposlila u centru za oblikovanje tijela.

Početkom 2015. godine “Linea Snella” otvorila je svoja vrata klijenticama u iznajmljenom prostoru u Novom Zagrebu, ali sam put od ideje do realizacije zahtijevao je puno rada, vjere i upornosti kojih mladim poduzetnicima nije nedostajalo.

Željeli su raditi u području koje će biti od pomoći drugim ljudima – što se nametalo samo po sebi jer je Heleninu dotadašnju cjelokupnu karijeru obilježavalo pomaganje drugima. S obzirom na to da je po zanimanju medicinska sestra, a Dragutin kao zaljubljenik u individulane sportove aerobnog tipa te pomalo borilačkih vještina, znao je da briga o tijelu i aktivnost poboljšava kvalitetu života od fizičkog do psihičkog zdravlja – samopouzdanja.

Franšiza je bila logičan izbor za ostvarenje sna od započinjanja i izmišljanja potpuno novog proizvoda i brenda. Kod franšize je cijela ideja, baš kao i plan rada i brend, već godinama razrađen, a iza nje stoji cijela infrastruktura i podrška.

Usprkos tome, sam proces nije bio nimalo lagan. Prvo je trebalo pronaći i odabrati franšizu koja bi najbolje odgovarala njihovoj zamisli, a zatim je trebalo tražiti sredstva za ostvarenje cjelokupne ideje jer Helena i Drago nisu raspolagali s nikakvim početnim kapitalom koji bi mogli uložiti u biznis. Osim toga, trebalo je pronaći i adekvatan prostor u kojem bi centar bio smješten.

Prednosti ove franšize naspram drugih bile su mnogobrojne – od samog vizualnog identiteta do funkcionalnosti i usluga koje nudi. Svakoj klijentici nudimo cjeloviti individualni pristup. Određujemo metodu vježbanja i zdravu prehranu i što je najvažnije, pritom njegujući ženstvenu liniju bez bildanja mišića”, objašnjava Helena zašto su se odlučili baš za “Linea Snella” franšizu. „U skoroj budućnosti niti muškarci neće biti zakinuti jer nakon sigurnog starta s centrom za žene, otvorili bi i centar za muškarce koji se ponešto razlikuje u aparaturi i motivacijskim treninzima“ dodaje Drago, ali naravno, potrebno je prije dobro ispitati tržište.

Vježbanje pomoću posebnih uređaja ne zahtjeva dodatni angažman za klijentice i traje samo 20 minuta, a centimetri i masne naslage se gube ciljano, na kritičnim dijelovima tijela, te zamjenjuju dva sata vježbanja fitnessa, aerobika ili nekog sličnog sporta.”

Helena i Dragutin su se morali tri tjedna dodatno educirati u Sloveniji gdje se nalazi matična kuća “Linea Snella” franšize kako bi upoznali sva pravila po kojima franšiza posluje, kako bi se znali pravilno koristiti uređajima i na najbolji način savjetovati i pomoći svojim budućim klijenticama. Osim toga, Helena je morala položiti ispit koji je bio uvjet za dobivanje licence kako bi pod tim imenom mogla samostalno djelovati u Zagrebu. Dragutin je naučena znanja poslovanja franšize iskoristio za marketinške poslove koji obuhvaćaju dizajniranje promotivnih brošura, vizualni identitet te osmišljavanje promocijskih ponuda, ažuriranje stranica, Facebook oglašavanje i Adwordse.

Zajedno su napisali poslovni plan za poduzetnike u HBOR-u. Poslovni plan je trebalo neprestano mijenjati i ažurirati te znati banci objasniti svaku brojku koju su napisali u planu. Ali su ga ipak htjeli sami napisati jer su vjerovali da samo tako mogu prenijeti bankarima svoju viziju zašto se isplati investirati u njihov projekt, što je bilo presudno za dobivanje kredita.

Sam proces odobrenja investicije bio je opsežan i trajao je punih šest mjeseci, ali je kredit na kraju odobren. Vjerovali su u svoju ideju cijelo vrijeme i tu strahu od kredita i rizika, kao i odustajanju jednostavno nije bilo mjesta.

I zaista, ideja se pokazala odličnom, a sav trud se isplatio, što dokazuju i klijentice koje odlaze nasmiješene i zadovoljne. S obzirom na to da se posao svakodnevno povećava, poduzetan par planira u skoroj budućnosti proširiti posao i oplemeniti ga s novim idejama.