Greške koje morate izbjegavati u marketingu vašeg poslovanja

Greške koje morate izbjegavati u marketingu vašeg poslovanja

Marketing uslužnog poslovanja interesantna je stvar. Zahtjeva detaljno planiranje i sustavno provođenje plana kako bi se postigli nekakvi rezultati. Često nije lako odrediti koja vrsta marketinga i koji su to marketinški alati vama potrebni kako biste privukli više klijenata prema vašem uslužnom poslovanju.

Ako još niste koristili dobro osmišljen i sustavan marketing u vašem poslovanju, a želite to i spremate se na taj potez, onda morate znati da ćete ponekad na greškama naučiti što je to što vam treba, a što ne treba i što je to što morate raditi, a što izbjegavati.

Naravno, cilj je što manje griješiti jer tako štedimo novac, pa kako bi manje griješili nije loše pogledati kakve greške drugi rade, a koje bi i mi trebali izbjegavati. Tako da ću u ovom tekstu navesti nekoliko greška koje si nikako ne smijete dopustiti!

Radite marketing "od oka"

Kad kažem raditi marketing "od oka" mislim na nasumično ulaganje u marketing. Jednostavno nije dovoljno misliti da je nešto dobra marketinška ideja, za dobar marketing vam je potreban dobar marketinški plan.

Vaš marketing se mora planirati na godišnjoj razini kako biste točno znali koga želite pogoditi, kojim alatima i na koji način te koliko će vam za sve to novaca biti potrebno. Neke od stavki koje mora imati vaš marketinški plan us:

  • detaljan opis vašeg poslovanja i vaših usluga

  • detaljan opis ciljanog klijenta

  • jasno definirane "Jedinstvene prodajne vrijednosti"

  • analiza konkurencije

  • postavljanje ciljeva

  • godišnji ili mjesečni marketinški budžet

  • ...

Ne možete odgovoriti na pitanje: "Po čemu ste drugačiji od konkurencije?"

Ako želite imati dobar marketing, a mislim da želite, onda morate odgovoriti na ovo pitanje i to napismeno. Morate točno znati koje su točno vaše "Jedinstvene prodajne vrijednosti" koje smo toliko puta spominjali na ovom blogu. Dakle, pronađite jednu, dvije ili tri stvari po kojima se razlikujete od konkurencije i zapišite ih na papir. Ovo će vam inače biti i dobar početak rada na marketingu vašeg uslužnog poslovanja.

Ne znate kako se zove vaš idealni klijent

Ako ne znate kako se zove i kako izgleda vaš idealni klijent/klijentica nećete ni znati kome se točno morate obraćati, kome morate nuditi i prodavati vaše usluge, odnosno koga ciljati vašim marketingom. Ciljat ćete preširoko i pokušati se svidjeti svima, a jako je velika šansa da se tada nećete svidjeti nikome te ćete uz to i potrošiti puno novca na vaš marketing. Zato je vrlo važno jasno definirati kako izgleda vaš idealni klijent/klijentica koji ima potrebe za vašim uslugama. Tako ćete ciljati uski dio tržišta, povećati si šansu za uspjeh i dobro iskoristiti vaš marketinški budžet.

Niste bacili oko na ono što vaša konkurencija radi

Znati što konkurencija radi i kakvom je ona stanju, pri kreiranju marketinškog plana gotovo je jednako važno kao znati sve o vašim uslugama, jedinstvenim vrijednostima i klijentima. S obzirom na to da se marketingom želite razlikovati od konkurencije preporučljivo je baciti oko u dvorište konkurencije te pogledati malo u kakvom su oni stanju, koje su njihove jake, a koje slabe strane, što nude, što ne nude te na koji način oni pristupaju marketingu.

I dalje zapostavljate društvene mreže

Znam da vam je sigurno već dosta te buke oko marketinga na društvenim mrežama, ali što ćete, takvo je vrijeme došlo. Jednostavno morate dobro razmisliti o njihovom korištenju u marketingu vašeg uslužnog poslovanja. Društvene mreže nisu "Sveti Gral" i neće vam instantno dovući klijente pred vrata i naravno one nisu najbolji marketinški alat koji postoji, ali će vam znatno olakšati i pojeftiniti cijelu marketinšku priču. Naravno, morate dobro analizirati i vidjeti koja točno društvena mreža najbolje pristaje uz vaše uslužno poslovanje.

Nadam se da će vam ovaj tekst barem malo pomoći u izbjegavanju potencijalnih, budućih marketinških grešaka.