Gdje se nalaze vaše poduzetničke „gaće“ – na štapu ili na guzici?

Gdje se nalaze vaše poduzetničke „gaće“ – na štapu ili na guzici?

Znate li što je želja? Želja je loše definirani cilj!

Mnogi poduzetnici u uslužnim djelatnostima imaju želju povećati prodaju, unaprijediti prodajno poslovanje, privući nove klijente… Sve su to lijepe želje, ali i loše definirani ciljevi.

Fascinantno je kako smo spremni uložiti ogroman rad, napor pa i financijska sredstva u osmišljavanje različitih usluga, a istovremeno ulazimo u to sve sa vrlo slabo definiranim ciljevima. Kad nam postavite pitanje o sadržaju naše usluge, onda ćemo vas zadaviti sa pričom. Kad nam postavite pitanje kakav nam je konačni cilj, naše objašnjenje stane najčešće na izricanju želje.

Krenuti u bilo kakav poduzetnički posao, aktivnost ili projekt bez jasno definiranih ciljeva nalikuje odluci o odlasku na put oko svijeta bez bilo kakvog itinerara po principu: „Krenimo, pa ćemo vidjet kad stignemo…“. Čak ćete u trgovinu otići sa napravljenom listom za kupovinu. U riskantnu poduzetničku avanturu ćete krenuti sa gaćama na štapu? Sumnjam!

Siguran sam kako se i vi slažete da je gaćama mjesto na guzici a ne na štapu. Zato – idemo vidjeti kako možete jasno definirati poslovni ili prodajni cilj.

Cilj mora biti mjerljiv u njegovoj ili nakon njegove realizacije. Ako nije moguće izmjeriti rezultat, kako ćete znati jeste li postigli cilj?

Cilj mora biti vremenski određen. Želite sebi i drugima jasno dati do znanja da se cilj mora realizirati do određenog roka. Inače, cilj nije cilj, nego tlo pogodno za stalno odgađanje.

Cilj mora reći točno što se želi postići. Ako zaustavite bilo koju osobu na ulici slučajnim odabirom i objasnite joj što želite postići, a ta osoba to razumije, onda ste dobro definirali što želite postići. Ako ste „zamaskirali“ cilj u veo neodređenosti, onda će vam takvo biti i djelovanje tijekom realizacije cilja.

Kažu stručnjaci da ciljevi još moraju biti realni i dostižni. Međutim, ja se tu moram ograditi.

Tko sam, naime, ja ili netko drugi da vam govori jesu li vaši ciljevi realni i dostižni? Realnost i dostižnost su ipak kategorije koje ću prepustiti vašoj motivaciji. To je jedina stvar koja mora biti NEMJERLJIVA, NEOGRANIČENA I NEOPISIVA ako se želi postići bilo kakav poduzetnički cilj!

Sutra ćemo pisati o tome zašto nije pametno poslati VAŠE prodajne djelatnike u realizaciju prodajnih ciljeva sa gaćama na... već pogađate.