Evo zašto je važno pisati blog!

Evo zašto je važno pisati blog!

"Content is king" kaže jedna američka marketinška izreka, a to bi značilo "sadržaj je kralj".


Danas, gotovo da i ne postoji marketinška strategija koja se ne temelji na dijeljenju korisnog sadržaja ciljanim klijentima. Takozvani, "content" ili "sadržajni" marketing je temelj svih suvremenih marketinških napora jedne tvrtke. To ste mogli i sami primijetiti ako redovito koristite Facebook ili neku drugu društvenu mrežu. Gotovo da i nećete naići na čisti oglas na vašem news feedu, ali će vam zato ispadati mnoštvo sadržaja u obliku tekstova, blogova ili videa kojima je jedini cilj da vas privuku korisnim informacijama.


Što veća tvrtka to više sadržaja izbacuje i to ljudi prate. Mogli biste se zapitati – Pa da li je zaista djelotvoran marketing koji se temelji na izbacivanju novog sadržaja?

I jednostavan odgovor je DA!


Djelotvoran je zbog toga što umjesto da potencijalnim klijentima nešto gurate pod nos, vi im umjesto toga stavljate sadržaj na raspolaganje, a na njima je odluka hoće li ga koristiti ili ne. Jednom kad privučete klijenta s njime je puno lakše komunicirati jer je on vas odabrao, a ne vi njega.


Onda biste se mogli zapitati – A da li je ovakva vrsta marketinga dobar izbor za nas male poduzetnike koji se bavimo prodajom usluga?


I tu je odgovor: - DA! Zapravo ovo je pravi izbor za vas!


S obzirom na to da nam kao malim poduzetnicima manjka:

  • vremena,

  • novca,

  • ljudstva,

  • ...


I svega ostalog što je potrebno za velike marketinške strategije, na ovaj način možemo na prilično povoljan i jednostavan način privući nove klijente i zadržati stare.

Jedan od načina na koji možete primjenjivati ovo vrstu marketinga, te svakodnevno pružati koristan sadržaj vašim potencijalnim i stalnim klijentima jest kroz blog na vašoj službenoj web stranici. Kao mali poduzetnici, vaš blog bi trebao biti centralna točka oko koje će se vaši potencijalni klijenti i fanovi skupljati, osim toga imati blog u službi promocije vas i vašeg poslovanja odličan je i zbog sljedećih razloga:


Izgradnja pozicije stručnjaka

Upravo je ovo jedan o glavnih razloga pisanja bloga. Naravno vi želite privući potencijalne klijente, ali prije svega želite da potencijalni klijenti prepoznaju vas kao stručnjaka unutar one djelatnosti kojom se bavite, a vaše poslovanje da prepoznaju kao mjesto na koje trebaju ići ako se zažele usluga koje vi nudite.


Pisanjem korisnih tekstova, članaka na vašem blogu i educiranjem i informiranjem klijenata pokazujete koliko zapravo poznajete problematiku s kojom se susreću vaši klijenti. S druge strane davanjem korisnih savjeta pomažete klijentima u rješavanju njihovih problema, a na tome će vam klijenti biti zahvalni.


Ideja pisanja bloga u svrhu izgradnje pozicije stručnjaka nije pisanje prodajnih tekstova, na kraju kojih ćete ih pozivati da vam se jave i kupe od vas, nego je cilj podijeliti vlastita razmišljanja na neku temu i davanje korisnih savjeta koje će vaši potencijalni i stalni klijenti moći iskoristiti.


Lakša prepoznatljivost i uočljivost

Ovdje prije svega mislim na SEO( Search Engine Optimization), odnosno optimizacija vaše web stranice za tražilice. Nekakva ideja jest, da ako već imate web stranicu da ona nekako bude i vidljiva na Googleu kada netko traži vaše usluge. I to vidljiva, ne na 72. stranici nego na prve dvije, ako je moguće.


SEO optimizacija je složen i dugotrajan proces kojime želimo isplivati na prvoj stranici Googla, a algoritam je taj koji sudi hoće li priznati naše napore i staviti nas na prvu stranicu ili ne. Puno je čimbenika koje algoritam gleda i rangira našu stranicu, a jedan od najvažnijih je koliko je sadržaj na našoj stranici relevantan za naše potencijalne klijente i koliko tog sadržaja ima.


Upravo je blog taj koji bi nas mogao lansirati na prve strance, jer pametnim i redovitim pisanjem bloga pomažemo Googleovom algoritmu da nas ne zaboravi.


Obogaćuje vašu prisutnost na društvenim mrežama

Jedan od najvećih grijehova koji mali poduzetnici čine kad se uhvate promocije na društvenim mrežama, jest bombardiranje klijenata oglasima i reklamama za njihove usluge. Takav pristup nikome nije privlačan, jer zapravo klijent tu ne vidi ništa korisno, nego vidi samo oglas za usluge o kojima ništa ne zna.


Vaša poslovna stranica na društvenim mrežama trebala bi isto tako nuditi koristan sadržaj koji će vaši klijenti konzumirati i upravo vaš blog je mjesto s kojeg može stizati veći dio korisnog sadržaja. Nije potrebno stvarati nešto posebno za društvene mreže, a posebno za web stranicu, nego jednostavno ono što izbacite na webu to izbacite na vašoj Facebook stranici ili stranici na nekoj drugoj društvenoj mreži.


Upravo društvene mreže će vam donijeti ogroman novih posjetitelja na vašu web stranicu te će posjetiti stare posjetioce da ste i dalje aktualni.


Generator materijala za vaše newslettere

Newsletteri su i dalje IN, iako je od prvog newslettera sigurno prošlo i skoro 20 i više godina. Jako puno malih poduzetnika shvaća da bi bilo dobro imati newsletter i čak ga i počnu slati, ali kakav taj newsletter na kraju ispadne.


Kupi ovo, kupi ono, pogledaj ovu uslugu ili onu. Zapravo vaš newsletter mora sadržavati preko 70% korisnog sadržaja neprodajnog karaktera. I upravo je vaš blog mjesto s kojeg taj sadržaj mora dolaziti. Putem vašeg newslettera dijelite najkorisnije članke s vaše web stranice.


Lakše privlačenje ciljanih klijenata

Gore smo spomenuli izgradnju pozicije stručnjaka koju će te postići redovitim pisanjem bloga. S obzirom na to da ćete tu stručnost izražavati na sebi svojstven način i odabirući teme za koje vi mislite da su najkorisnije za vaše klijente dogodit će se nešto jako dobro.


Kroz pisanje vašeg bloga moći ćete filtrirati ciljane, idealne klijente, od onih ne baš tako idealnih.

Jer oni koji se budu zadržavali na vašem blogu i budu ga stalno pratili rado će biti spremni koristiti vaše usluge za razliku od onih kojima se i ne sviđa ono što vi pišete i radite.


Vi i želite okupiti ljude kojima se sviđa vaš način rada jer će oni rado koristiti vaše usluge, a vi ćete rado s njima raditi i s obzirom na to da veće postoji određeno povjerenje izgrađeno pisanjem bloga moći ćete im pružiti puno bolju uslugu.


Povećanje prodaje

Pisanje bloga će vam pomoći u direktnom i indirektnom povećanju prodaje. Jedan dio povećanja prodaje će se dogoditi jer ćete kroz blog i društvene mreže privući puno više potencijalnih klijenata nego inače, ali i kvalitetnim blog i znalačkim korištenjem web stranice dobit ćete alat koji će vam pomoći da zainteresirane čitatelje pretvorite u vaše klijente.


Blog će postati moćna platforma putem koje ćete redovito moći poticati vaše čitatelje da učine korak više dok na kraju ne naprave korak bliže vašem poslovanju.