Evo što morate znati o delegiranju zadataka

Evo što morate znati o delegiranju zadataka

Ako bih morao navesti jednu vještinu koju morate naučiti i primijeniti ako želite unaprijediti vaše poslovanje i sebi olakšati život, onda bih svakako naveo vještinu "delegiranja zadataka".

Delegiranje posla i zadataka omogućit će vam rasterećivanje od svakodnevnih zadataka koji vas opterećuju, moraju se napraviti, ali oni sami ne doprinose toliko razvoju vašeg uslužnog poslovanja. Znam da jako puno poduzetnika "uslugaša" se boji delegirati zadatke svojim zaposlenicima, jer misle kako jedino oni mogu obaviti određene poslove kako treba i kako su zamislili. Jednostavno, prisutan je nekakav strah i opsesija da moraju nadgledati svaku zadaću i moraju biti dio svakog procesa.

Iz osobnog iskustva vam mogu reći da znam kakav je to osjećaj, ali jednostavno se u jednom trenutku morate odlučiti hoćete li i dalje biti razapet na sve strane ili ćete dio zadaća i poslova delegirati jednoj ili više osoba. Zapravo odluka se svodi na to želite li unaprijediti i ojačati vlastito poslovanje ili želite da ono stagnira i na kraju možda i propadne. Moja preporuka – Odlučite se za ovu prvu opciju i dajte sebi i svom poslovanju novu priliku, a evo i zašto:

Ne smijete i ne možete biti "metla za sve"!

Komunikacija s klijentima, služenje klijenta, prodaja usluga, marketing usluga, ugovaranje poslova, papirologija raznorazna, rad na privlačenju novih klijenata.... nisam nabrojao ni pola od toga što bi jedan poduzetnik ili poduzetnica trebali raditi, a već sam se umorio. Takav radni dan i tjedan je realan u početcima podizanja vašeg poslovanja na zdrave temelje. No, ako tako ostanete jako dugo, neće biti dobro, puknut ćete jer jednostavno ne možete biti "metla za sve" , ne možete sve poslove sami obavljati.

Još ako tome dodate poduzetnički strah da određeni zadaci neće biti obavljeni kako treba i da zato morate biti umiješani u njih čak i nakon što ste ih delegirali, onda je to problematično. Ova revnost koja nas tjera da budemo umiješani u različite poslove dobra je kvaliteta koja nam pomaže u početku, ali ako tako nastavimo i ne počnemo delegirati ili još gore, ako delegiramo, ali se i dalje žderemo oko svakog zadatka i u svemu moramo imati nos, jednostavno pregorjeti ćemo. Nećemo moći efikasno i efektivno raditi u poslovanju, a kamo li na poslovanju, što je još važnije.

Ako želite dobro delegirati morate investirati!

Prije nekoliko godina došao sam do situacije da je moj poslovni dan trajao 13 – 15 sati. I to još ne bi toliko bilo strašno, jer volim svoj posao, da tu nisu i obiteljske obaveze i još puno toga. Što je najgore nakon tih 13 sati posla, nikad ne bih bio gotov, uvijek ima još nešto što moram, pa još nešto i nikada kraja. Kad bih podvukao crtu, dnevno bih radio jako puno u svom poslovanju, a jako malo na razvoju svog poslovanja. Jednostavno morao sam napraviti nešto, morao sam jedan veliki dio posla delegirati nekome, a za mene je to značilo da moram nekoga zaposliti na puno radno vrijeme.

I usprkos određenim strahovima i nedoumicama, učinio sam to, zaposlio sam djelatnika koji već sad dvije godine radi za mene i mogu reći da je to bila najbolja investicija u zadnjih nekoliko godina. Posao je prodisao, jer sad više vremena mogu provesti na razvoju poslovanja, a djelatnik može odraditi one poslove koje mu delegiram puno bolje od mene, jer je njegovo cijelo radno vrijeme posvećeno samo tome.

Iako mi se isprava pomisao na zapošljavanje nekoga činila kao ogroman trošak, zapravo to je bila jedna velika investicija koja mi se višestruko vratila. Investicija u delegiranje omogućila mi je povećanje prodaje, razvoj novih usluga, više vremena za stalne i nove klijente, smanjio sam gubitak vremena na važne, ali sporedne zadaće i dobio jako puno vremena koje mogu provesti sa svojom obitelji.

Ako mislite da ste delegirali sve zadatke koje ste trebali, razmislite ponovno!

Često mi se dogodi da taman kad pomislim da sam delegirao dovoljno zadataka vidim da sam trebao i mogao još. Evo jedan primjer i to banalan. Prilikom organiziranja jednog eventa delegirao sam kolegi gotovo sve oko organizacije eventa. Kažem gotovo sve, jer mi vrag ne da mira pa sam tako neke manje zadatke sačuvao za sebe iz tko zna kojeg razloga. Među njima je bio i zadatak kupovine poklona za gostujuće predavače, riječ je bila o vinu.

Dogodilo se to, da sam na dan eventa skoro zaboravio kupiti vino pa sam u zadnji trenutak trčao u trgovinu. Ima još sličnih situacija, ali poanta je sljedeća: čemu čuvati manje zadatke ako ih netko jednako dobro može i hoće obaviti. Koliko god mali zadaci bili, kada se zbroje uzmu nam jedan veći dio vremena, ali i živaca, jer nam se svi ti mali zadaci čine ne važni i lako izvedivi, ali nam se non-stop vrte po glavi i mislimo na njih. A, čini mi se da kao odgovorni "uslugaši" moramo imati slobodnog mjesta u glavi za puno važnije misli i brige, od kupovine vina ili nabavke određenog materijala.

Naučiti delegirati nije lako za nas poduzetnike. Ne zato što to ne možemo naučiti, što često imamo problema s puštanjem određenih konaca iz ruku. Uz to sve nam se ponekad čini kao trošak, ali u ovom slučaju ovo je jako dobra investicija. I zato, ako mislite unaprijediti vaše poslovanje naučite delegirati i ako je potrebno investirati u delegiranje.