Dobar izbor za male poduzetnike – Facebook ili Linkedin?

Dobar izbor za male poduzetnike – Facebook ili Linkedin?

Osobno sam kroz korištenje društvenih mreža u izgradnji uzbudljivog online nastupa shvatio da su za moje poslovanje najkorisniji Facebook i Linkedin.

Dvije najjače društvene mreže za nas "uslugaše". Međutim, svaka od ove dvije društvene mreže je svijet za sebe i ulaganje vremena u obje za vaše poslovanje vjerojatno i neće imati smisla.

Zato treba dobro analizirati ove dvije društvene mreže kako bi shvatili kojom ćemo društvenom mrežom najbolje prići našoj ciljanoj publici.

Facebook

Daleko najpoznatija i najraširenija društvena mreža na svijetu sa preko 1 milijarde korisnika diljem svijeta. Facebook je mjesto zabave, opuštenosti, brzog protoka i konzumacije informacija. Za nastup vašeg uslužnog poslovanja to znači da na ovoj društvenoj mreži morate biti stalno prisutni sa čestim objavama.

Vaš nastup na Facebooku mora biti neformalan, a objave moraju biti interesantne, poučne i zabavne. Ova društvena mreža je odlična za izgradnju svijesti o vašem poslovanju, te pruža odličnu platformu za stalnu komunikaciju sa vašom ciljanom publikom.

S obzirom na neformalnost i neozbiljnost Facebooka ne smijete očekivati da ćete ovom mrežom direktno prodavati vaše usluge. Ona će odlično poslužiti za prva dva koraka u prodajnom procesu: 1. Zainteresirati i 2. Informirati.

Ovu društvenu mrežu bi svakako trebali koristiti: frizeri,kozmetičari, fitness industrija, ugostitelji (restorani, fast foodovi), ručna izrada nakita, zabava i ostali "uslugaši" čija ciljana publika obuhvaća veliki raspon različitih ljudi.

Linkedin

Druga mreža po važnosti za "uslugaše", barem ako se mene pita. Iako Linkedin ima puno manje korisnika, nešto više od 400 milijuna, ova mreža je iznimno korisna za sve one "uslugaše" čije poslovanje ne trpi građenje imidža na "šali i pošalici".

Vaš profil na Linkedinu je i vaša web stranica, viztika, blog i portfelj, sve u jednom.

Publika na Linkedinu je puno ozbiljnija i koristi ovu društvenu mrežu u isključivo poslovne svrhe. Ili traže posao, ili traže poslovnog partnera. Isto tako, ova društvena mreža je odlična za dijeljenje informacija isključivo poslovnog karaktera.

Komunikacija na Linkedinu je manja za barem 2/3 u odnosu na Facebook, ali je ona daleko konkretnija. Komunikacija se odvija u formalnom tonu i usmjerena je ka postizanju određenih ciljeva i konkretnih rezultata.

Za razliku od Faceboka, putem ove društvene mreže dobivam daleko više poslovnih upita i to onih u kojoj je potencijalni klijent u fazi "Četvorke" ili "Petice", znači klijent koji je već gotovo odlučio kupiti moje usluge. Ovakva iskustva u korištenju Linkedinu imaju i drugi "uslugaši" iz B2B sektora.

Ovu društvenu mrežu bi trebali koristiti svi "uslugaši" čije su usluge u većem cjenovnom rangu, od 1000 kn na više, te oni koji prodaju usluge drugim pravnim osobama kao na primjer: knjigovođe, savjetnici u marketingu, prodaji i poslovanju, osobni fitness treneri, "uslugaši" iz coaching industrije, IT uslužni sektor...