Devet stvari koje sam naučio od najuspješnijih poduzetnika

Devet stvari koje sam naučio od najuspješnijih poduzetnika

Posao kojim se bavim – savjetovanje u poslovanju – veoma je zahvalan i zato što imam redovito priliku upoznati veoma uspješne poduzetnike od kojih se zaista puno može naučiti.

Napravio sam popis devet stvari, načina razmišljanja i ponašanja za koje sam se „ogrebao“ kod najuspješnijih poduzetnika, a  koje će vas „izbaciti iz cipela“ koliko su korisne.

1. Disciplina je sve – donijeti odluku a zatim se iste tvrdoglavo držati dok se ne provede u djelo ključ je uspjeha.

2. Biti poduzetnik znači „živjeti“ posao – kad ste poduzetnik, onda ste poduzetnik 24 sata, 7 dana, i 12 mjeseci u godini. Iako naizgled mana, biti ispunjen angažmanom i fokusiran na cilj djeluje ispunjujuće.

3. Od konkurencije učim – za poduzetnika je konkurencija uvijek dobrodošla. Od nje mogu učiti i dobre i loše stvari. Ona sprječava spavanje i pasivnost.

4. Problemi su prilike za razvoj – kod poduzetnika vrijedi „murphyev zakon“ koji kaže da sve što može krenuti po lošemu vjerojatno i hoće. Dakle, poduzetnik se stalno susreće sa problemima. Stoga treba izbjegavati plakati i iscrpljivati se oko činjenice da problemi nastaju, već treba gledati kako iz problema izvući priliku za daljnji napredak poslovanja.

5. Maksimalni fokus – uspješni poduzetnici su u stanju potpuno se fokusirati na određen zadatak ili aktivnost. Za njih je takvo djelovanje normalno i poželjno.

6. Ne čekaju savršenost – mudar poduzetnik zna da ne postoji savršenost u donošenju odluke, poslovnom činu, planu ili aktivnosti. Postoji samo dovoljno dobro i naša volja da sa time krenemo. Čekati savršenost znači vječno čekati.

7. U poduzetništvu nema čarolije i trikova – iza svakog poduzetničkog uspjeha stoji naporan rad, odricanje i ulaganje. Uspješni poduzetnici čaroliju prepuštaju mađioničarima.

8. U nedoumici pitaj za savjet – kažu da se pametan čovjek okružuje ljudima pametnijim od sebe. Pametan poduzetnik uvijek je spreman pitati i prihvatiti savjet jer zna da ne može sve znati.

9. Griješiti je ljudski – Nemoguće je uvijek učiniti pravu stvar. U poduzetništvu su greške sastavni dio života. Od greške treba naučiti i krenuti dalje. Dopustit greške sebi i drugima oko vas ako one predstavljaju temelj za razvoj.