Davati popuste klijentima – da ili ne?

Davati popuste klijentima – da ili ne?

Prošli tjedan sam vodio raspravu sa jednim klijentom oko pitanja popusta na cijene u uslužnim djelatnostima. Klijent je do sada imao "mješana" iskustva sa popustima koje je davao i postojećim klijentima (da bi ih zadržao) i novim klijentima (da bi ih privukao). Evo što je rekao - a mislim da svi možemo imati koristi od njegovih iskustava!



1. "Davanje popusta mi je donijelo više prometa, ali mi nije uvijek donijelo veći profit!"

I zaista je tako. Davanjem popusta na cijenu usluge možete sigurno povećati ukupni promet. Pitanje je što će ostati nakon što odbijete povećane troškove, izračunate koliko ste sati više radili i više materijala upotrijebili. Povećani promet nije isto što i povećani profit!



2. "Klijenti koji su dolazili zbog popusta vrlo često su ponovno odlazili zbog novih popusta negdje drugdje!"

Vjernost klijenta kvalitetnije se gradi vrhunskom uslugom, a manje popustima. Popust može biti razlog za dolazak novog klijenta. Razlog za ostanak mora biti nešto više od samog popusta.



3. "Na kraju, radije dajem popuste starim klijentima da ih nagradim, nego novima da ih privučem!"

Ovu rečenicu bi trebalo napisati velikim slovima! Velik broj naših klijenata kaže da najveći broj njihovih novih klijenata dolazi putem preporuke starih i zadovoljnih klijenata. Popust kao nagrada za preporučivanje vaših usluga je fantastičan alat u "boostanju" preporuka!