Kao poduzetnici ste sami, čak i duplo, odgovorni za vaš novac i život. To je veom rizičan način života koji postaje rizičniji, ako nemate neki oblik "kasice prasice" . Obično sve prihode koje ostvarimo stavljamo na raspolaganje za daljnja ulaganja, no od tih istih prihoda treba i živjeti. Često otkidamo od onog dijela od kojem moramo živjeti i vraćamo nazad u kasu za ulaganje.

Tako je sav naš novac na bubnju. To zamo raditi iz razloga što mislimo da će nam povrat od ulaganja biti veći ako povećamo ulaganja dodavajući i preostalih nekoliko tisuća kuna iz naše "kasice prasice".

No, problem je u tome što to često nije tako. I problem je u tome što smo tim potezom stavili sva jaja u istu košaru te smo na taj način učinili naš nesigurni poduzetnički život još nesigurnijim.

To ne mora biti tako. Ako želite da vaš poduzetnički život bude sigurniji onda odvojite vaš privatni i poslovni budžet. Poslovni budžete neka bude sve ono što je potrebno za održavanje i razvoj tvrtke, a privatni neka bude vaša "kasica prasica". Nikad ovo dvoje nemojte mješati zajedno.

Kod poslovnog budžeta je nekako jasno, što je veći to je bolji. No, kako odrediti naš privatni budžet i što u njega uključiti?

Prvo počnite razmišljati o sebi kao o zaposleniku vaše tvrtke.

Istražite tržište i onda vidite kolika bi trebala biti realna plaća zaposlenika koji se bave istim uslugama kojima se vi bavite.

Ova mjera će vam pomoći da se ne zanesete previše u otkidanju financijskog kolača vaše tvrtke. Previše je poduzetnika koji žive izvan vlastitih mogućnosti i tako ugrožavaju vlastito poslovanje i sebe povlačeći sredstva iz poslovnog da bi namirili privatno. Bez obzira koliko je vaše poslovanje uspješno opet treba imati mjeru, a jedna od prvih mjera je ova.

Razmislite koliko vam treba za normalan život.

Pod normalan život, ne računam vikend pijanke i skupe shoppinge. To su možda želje koje ćete moći u velikoj mjeri ostvariti kada i ako vaše poslovanje bude ostvarivalo dovoljne prihode.

Morate imati određen budžet kojeg svaki mjesec morate osigurati za normalan život bez da uzimate iz onog dijela kase koji je namijenjen daljnjem ulaganju u poslovanje.

Počnite uplaćivati osiguranje

Kad smo mladi možda i ne razmišljamo previše o starosti, no starost će nas natjerati na razmišljanje o mladosti, ako ne napravimo ovaj korak.

Ako želite jednog dana imati koliku toliku sigurnost onda dobro razmislite ovom koraku. Ništa nije sigurno, ali regularna mirovina na koju se oslanjate niti je sigurna, niti velika.

I zato bih svakom preporučio neka počne uplaćivati neki vid životnog osiguranja ili neka otvori bilo kakav fond na koji će svaki mjesec ulagati novac koji će mu poslužiti za 20,30 možda i više godina.

Koliko ćete moći odvojiti za taj dio ovisi o vama i vašim prihodima.

Ako odvojite osobni od poslovnog budžeta imat ćete jasniji pregled o vaše financijske krvne slike. Na temelju te slike jasnije ćete donositi daljnje poslovne i životne odluke, vaš život će biti manje riziča, jer ćete se imati za nešto uhvatiti ako smijer vašeg poslovanja krene ukrivo.