Rubikova kocka

Rubikova kocka

Privući nove klijente i zadržati stare nije lak zadatak za jednog poduzetnika "uslugaša".

Konkurencija na tržištu danas je velika što vam dodatno otežava zadatak privlačenja i zadržavanja klijenata. Isto tako velika konkurencija čini veliki izbor na jelovniku vašeg potencijalnog klijenta što otežava njegovu odluku da odabere baš vas.

Međutim, treba se potruditi i pomoći klijentu u odabiru, a kako bi odabrao vas treba imati neki dobar razlog.

Taj razlog je razlika između onoga što nudite vi i što nudi konkurencija.

Dakle, morate se po nečemu razlikovati od konkurencije kako bi vas potencijalni klijent izabrao.

Morate namjerno stvoriti nešto što će činiti razliku koja će vam pomoći da se barem malo izdignete iz konkurencije. Ukoliko niste još precizno definirali što je to što vas čini privlačnijim od konkurencije, pomoći ću vam, te ću navesti nekoliko uobičajenih razloga koji čine razliku:

ODLIČNA USLUGA – ovo svaki klijent traži, naravno. Kao "uslugaši" uvijek trebate tražiti način na koji ćete pružati odličnu uslugu svojim klijentima koja je iznad razine konkurencije. Želite da vaše ime bude sinonim za dobru uslugu.

VELIKI IZBOR/PONUDA – ukoliko nudite isto što i vaša konkurencija po čemu ste bolji? Što će se dogoditi ako vaša konkurencija počne nuditi nešto što vi nemate?

BRIGA ZA KLIJENTE - svaki poduzetnik do neke mjere brine za svoje klijente. No, što vi činite kako bi klijent osjetio da vi ipak držite više do svog klijenta od drugih.

Ovo su najčešći razlozi koji čine razliku, ali postoji još mnogo načina na koje se možete razlikovati od konkurencije. Trebate dobro promisliti, vi najbolje znate tko čini vašu konkurenciju, te prema tome odrediti što je to što će vas izdignuti iz tog mora. Pronađite jedan razlog koji će vas izdizati iz konkurencije i držite se njega.