Brendirajte sebe ili poslovanje

Brendirajte sebe ili poslovanje

Klijentica iz Zagreba se nedavno suočila sa slijedećem nedoumicom: Izgrađivati "sebe" kao brend, ili to isto učiniti sa poslovanjem? Evo odgovora:I jedna i druga odluka imaju dalekosežne posljedice!

Mnogi poduzetnici u uslužnim djelatnostima se u određenom trenutku - prije, na početku, tijekom ili prekasno - zapitaju isto: Što mi nosi odluka da počnem i nastavim prodavati "sebe" kao brend, a što ću imati od toga ako od moje tvrtke, obrta, ponude usluga ili poslovanja napravim brend koji će živjeti nezavisno od mene?

Osobno, klijentima nikad ne sugeriram niti jednu niti drugu mogućnost. To ne radim jer smatram kako je to prije svega odluka poduzetnika i ovisi o njegovim dugoročnim planovima, ciljevima, željama, motivaciji i viziji poslovanja. Ono na što ih upozoravam jest slijedeće:

NEMOJTE ZANEMARITI ILI ZABORAVITI NA OVU KLJUČNU ODLUKU!

Naime, radili vi to svjesno ili ne, vama će se dogoditi brendiranje. Klijenti će samostalno prepoznati ili vas ili vaše poslovanje kao brend. A kad se tako nešto važno dogodi bez vašeg upliva i utjecaja te smišljene odluke, onda to može biti opasno.

Upoznao sam, npr. jako puno vlasnica frizerskih salona koje pate zbog toga što njihovi klijenti žele raditi samo sa njima i nerado primaju usluge od djelatnica.

U frizerskoj industriji i u svim sličnim industrijama gdje postoji visoka razina sudjelovanja vlasnika u pružanju usluge, mora se donijeti pravovremena i dugoročna odluka o tome što se želi brendirati.

U nekim uslužnim djelatnostima nema toliko prostora za izjednačavanje između vlasnika i brenda. Ipak, i tu treba voditi računa o tome u kojem će se pravcu razvijati brend. Jer, zapamtimo - svi imamo brend!

U konačnici odluka je vaša. Želite li biti "glavna usluga" u vašem poslovanju čitavo vrijeme i što vam to nosi? Želite li stvoriti poslovanje koje će biti samostalno i temeljeno na vlastitom brendiranju i što vam to nosi? Gdje želite biti za pet, deset ili petnaest godina i gdje želite da bude vaše poslovanje?

Kad odgovorite na ova pitanja, onda ćete znati želite li biti "brend" ili brendirati vlastito poslovanje!