Bože - daj mi da prodam!

Bože - daj mi da prodam!

Ne znam znate li ovaj vic. Neki čovjek svaki dan moli boga slijedeće:

- Bože daj da dobijem na lotu…

- Bože daj da dobijem na lotu…

- Bože daj da dobijem na lotu…

Iznerviran, Bog zagrmi sa neba:

- Ma daj uplati konačno listić!

Sjetih se danas ovog poučnog vica dok sam pomagao jednoj tvrtki u unaprjeđenju njihove telefonske prodaje. Djelatnici su prošli zadnja dva dana edukaciju na temu proaktivne telefonske prodaje i danas je bilo potrebno napraviti prvi poziv. Cure i dečki su bili pomalo nervozni i svakakve „crne“ misli su im prolazile kroz glavu: „Što ako me odbije, što ako me ružno odbije, što ako ovo… što ako ono?“.

Moj zadatak kao današnjeg mentora bio je umiriti ih i usmjeriti. Rekao sam im: „Dok ne pokušate, ne znate što će se dogoditi, a čim pokušate, vaše šanse za prodajni uspjeh dramatično rastu! Stoga, telefon u ruke i ajmo!“.

I krenuli su! Nakon 8 sati rada, uspješno je odrađeno desetine prodajnih razgovora – puno više nego što su se i mogli nadati. Naravno, bilo je i odbijanja, neuspjeha, svakakvih situacija. Ali, ekipa je uspjela. I ono najljepše, „knedla“ u grlu je nestala.

Možda i VI planirate učiniti nešto kako bi unaprijedili vaše prodajno poslovanje. I sada u glavi neprekidno „premjeravate“ tu odluku: „Što ako uložim u reklamu pa ako novi klijenti ne dođu… Što ako zaposlim još jednog djelatnika pa se ispostavi da sam pogriješila… Što ako kupim novu opremu i ne vratim uloženo…?“.

Zapamtite, vaš najveći neprijatelj nije prodajni neuspjeh, već ovo ljudsko, ali neučinkovito „ŠTO AKO…“.  Vi ne možete nikad znati 100% je li neka poslovna odluka dobra ili loša. To ćete znati tek nakon što je donesete. Međutim, u jedno možete biti sigurni – sama odluka da ćete nešto napraviti dramatično povećava šansu za uspjeh – kao i kod kolega u telefonskoj prodaji danas. Da su poslušali svoje strahove, nikad ne bi ostvarili današnje uspjehe (koji se možda sutra neće ponoviti na isti način, ali preksutra ili dan poslije sigurno hoće!).

Dobro procijenite odluku, otkrijte pozitivne i negativne strane, napravite detaljan plan… Ali onda učinite nešto!

Želite dobiti na lotu? Bog vam kaže – kupite konačno listić!