Besplatni alati za stvaranje odličnog vizualnog sadržaja

Besplatni alati za stvaranje odličnog vizualnog sadržaja

Tko se okušao u online marketingu sa ciljem privlačenja novih klijenata shvatio je da prije svega mora imati interesantan sadržaj kojime će privući nove klijente. No, stvoriti interesantan sadržaj za vašu web stranicu ili stranicu na nekoj od društvenih mreža nije nimalo lagan zadatak.

Iako smo u "Pucaj od posla" veliki fanovi pisanog sadržaja te smatramo da njime možemo donijeti veću korist našim trenutnim i potencijalnim klijentima, ipak ne zanemarujemo vizualni/slikovni sadržaj jer shvaćamo da se on danas najviše i najlakše konzumira.

No, jednom dizajnerskom laiku nije nimalo lagan zadatak stvoriti privlačan i interesantan slikovni sadržaj. Na svu sreću tu su brojni i kvalitetni online alati koji nam pomažu u stvaranju vizualnog sadržaja, a koje ćemo danas podijeliti s vama kako biste i vi u vašem marketingu imali pomoći i koristi

Kvalitetna fotografija vam je potrebna, bilo da pišete blog ili želite stvoriti neki atraktivan vizual. Na internetu se može u jednom kliku pronaći na milijune lijepih fotografija, no problem je u tome što većinu njih ne smijete koristiti jer su zaštićene zakonom o autorskim pravima. Zbog toga je potrebno pronaći lijepe fotografije koje Vam neće donijeti probleme.

Na svu sreću postoje web stranice koje dijele fotografije koje nisu zaštićene zakonom o autorskim pravima, ovo su neke od stranica sa kojih najčešće koristim fotografije:

Pixabay

Flickr

Morguefile

Unsplash

Druga vrsta slikovnog sadržaj koju koristimo su infografike, jer su interesantne i edukativne zbog idealne kombinacije teksta i slike. Ovdje možete pogledati jedan primjerak naše infografike.

Piktochart

Ovo je odličan alat za stvaranje infografika, prezentacija i plakata te je njegov osnovni paket korištenja potpuno besplatan. Probao sam još nekoliko alata za izradu infografika, no ovaj se pokazao, barem ako se mene pita, kao najbolji i najintuitivniji za korištenje.

Ako želite da pri izradi vaših inografika imate što više korisnih alata, tada možete uložiti koju kunu te nadograditi vaš besplatni paket.

Infogram

Alat koji nisam toliko puno koristio, ali ga svakako preporučujem ako želite stvoriti odlične grafikone.

Placeit

Interesantan alat kojime možete stvoriti interesantnu i jednostavnu fotomontažu. Alat je besplatan za korištenje nekih fotografija, te za skidanje fotografija do određene rezolucije.

Dolazimo do dizajna. Bilo da želite napraviti naslovnicu za Facebook, Youtube ili želite stilizirati neku fotografiju potrebno je imati barem neke dizajnerske osnove kako bi to izgledalo imalo privlačno. Međutim, za svladavanje dizajnerskih osnova potrebno je uložiti određeno vrijeme koje vi vjerojatno nemate i zato bi bilo dobro iskoristiti sljedeće alate.

Canva

Odličan alat, bilo da želite napraviti neku motivacijsku fotografiju, naslovnicu za facebook, fotografiju za vaš blog, vizitku, infografiku i bilo koji drugu vrstu slikovnog materijal. Meni osobno najdraži alat u čijem sklopu imate i malu, interaktivnu školu dizajna u kojoj u veoma kratkom vremenu možete naučiti dizajnerski minimum koji će vam pomoći u kasnijem stvaranju slikovnog sadržaja.

Pixlr editor

Ovaj alat je odlična alternativa Photoshopu, prvo jer je jednostavan za korištenje i drugo, jer je besplatan. U njemu su sadržane sve potrebne funkcije za uređivanje fotografije.

HTML Colour codes

Uređujete neki vizual te želite da njegove boje budu u skladu s vašim logom ili centralnom fotografijom, međutim ne znate točno koja se boja nalazi na fotografiji. Ovaj alat će vam pomoći da to otkrijete, jednostavnim uploadanjem fotografije i odabiranjem željenog područja na kojem se nalazi željena boja.

Paletton

Veliku ulogu u atraktivnosti nekog vizuala igra odabir i kombinacija boja. S obzirom da osobno ne znam puno o tome, onda koristim ovaj alat. Odaberem temeljnu boju, a alat mi onda ponudi moguće interesantne kombinacije.

Nadam se da će vam alati koje sam danas spomenuo, koristiti u stvaranju odličnog vizualnog sadržaja.