Bacite oko na konkurenciju!

Bacite oko na konkurenciju!

Kada gradite vaše poslovanje od nule često procesu izgradnje pristupate kao samouki majstor. U jednu ruku to nije loše, jer ključne poduzetničke lekcije ponekad morate naučiti na vlastitom iskustvu. U drugu ruku nije potrebno sve učiti iz vlastitih iskustava i često je čak i bolje učiti iz iskustava drugih.

U ovom slučaju kada govorimo o poduzetnicima i poslovanju ti "drugi" su vaša konkurencija. Kako bi dobili nove ideje za unaprjeđenje vašeg poslovanja, proizvoda i usluga pogledajte malo što to vaša konkurencija radi. Što rade uspješno, a što manje uspješno?

Učite iz grešaka konkurencije

Digitalni svijet današnjice nam omogućuje jednu divnu stvar, omogućuje nam da iz udobnosti fotelje istražimo i nađemo informacije koje nas zanimaju.

Uz malo truda u istraživanju putem interneta možete saznati štošta o konkurentima. Za početak dovoljno je pronaći komentare nezadovoljnih korisnika i tako saznati koje je greške konkurencija činila, a time ćete znati koje greške trebate izbjegavati.

Pogledajte što rade dobro

Kako budete istraživali pronaći ćete i koje su to stvari koje konkurencija radi iznimno dobro. Kakav pristup imaju u kojem segmentu poslovanja. Poanta istraživanja nije da direktno kopirate konkurenciju, nego da neke principe i strategije koje su uspješne, primijenite i na vašem poslovanju, prodaji i marketingu.

Na primjer, prijavom na newslettere uspješnih kompanija lako možete imati uvid u to kako treba izgledati i što treba sadržati kvalitetan newsletter.

Uspješne priče vaše konkurencije mogu vas inspirirati da pronađete nova rješenja za vaše poslovanje.

Otkrijte novo tržište

Promatranjem i istraživanjem primijetit ćete koje tržište i koje klijente vaša konkurencija želi osvojiti. Analizom tržišta možete otkriti postoji li dio tržišta koje vaša konkurencija ne pokriva te ukoliko pokriva na koji to način radi.

Lako je moguće da se ,u nastojanju osvajanja nekog tržišta i klijenata, vaša konkurencija drži određenih pravila i načina "ko pijan plota". I možda je upravo tu vaša prilika da pristupite ciljanom tržištu na originalan način.

S namjerom da poboljšate svoje poslovanje i postignete uspjehe važno je znati zašto morate tu i tamo baciti oko na ono što vaša konkurencija radi. Ukoliko se stvarno želite izdići iznad konkurencije tada je važno istražiti i analizirati konkurenciju kako bi znali kako strateški pozicionirati vaše proizvode i usluge na tržištu.