8 savjeta za zadovoljne klijente

8 savjeta za zadovoljne klijente

Da biste privukli nove i zadržali stare klijente morate se stvarno potruditi, no to već znate ne moram vam to naglašavati. Ipak, potrebno je reći da kako biste to postigli nije dovoljno biti samo "uslugaš" koji kvalitetno vrši svoje usluge. Kako bismo usrećili naše klijente i tako ih zadržali mi "uslugaši" moramo biti kvalitetni u više područja.

Naravno, usrećiti klijente nije lako i zato vas podsjećamo na nekoliko važnih stvari koje će vam pomoći u postizanju upravo toga:

Radite kvalitetno – kvalitetna usluga je temelj poslovanja u uslužnim djelatnostima i zato uvijek moramo ciljati visoko. Uvijek se moramo potruditi dostaviti klijentu što kvalitetniju uslugu.

Ćaskajte s klijentima – uspjeh uslužnog poslovanja ovisi o kvalitetnim odnosima s klijentima, a postoji li bolji način za početak izgradnje takvog odnosa od ćaskanja. Saznajte interese vaših klijenata i kroz susrete s njima pokažite interes. Popričajte o nekim temama koje ih interesiraju. Klijenti će vam biti zahvalni što pokazujete interes za njihove hobije, poslove ili mišljenja o nekim temama.

Slušajte klijente – kad kažem "slušajte" ne mislim na to da čujete klijente, nego da ih slušate. Razlika između "čuti" i "slušati" je ogromna. Čujemo jer imamo uši, a slušamo jer stvarno želimo razumjeti što klijenti žele reći.

Pažljivo slušanje klijenata dok vam govore stvarno će vam pomoći u shvaćanju stvarnih klijentovih potreba i toga kakvu uslugu klijentima trebate prodati kako bi oni bili zadovoljni.

Naučite reći "NE" – svako malo ćete se susretati s klijentima koji imaju, ajmo reći, nerazumne zahtjeve. Ako stvarno ustanovite da će krajnji rezultati takve želje klijenta imati negativne posljedice po klijenta i vas, svakako ga odbijte.

Iako ćete izraziti negodovanje na pomisao o odbijanju klijenta, razmislite samo koliko ste puta rekli "DA" na neke od zahtjeve klijenata da biste na kraju zaključili kako je to bila katastrofalna ideja.

Treba dodati kako uvijek morate obrazložiti klijentu zašto ne možete obaviti neku uslugu te kakve su posljedice takvih nerazumnih zahtjeva.

Prihvatite krivicu – tko radi taj i griješi. Ne bojte se priznati grešku koju napravite u vršenju usluga. Priznavanjem pogreške koju ste počinili i spremnost na njezino ispravljanje će biti korak u povratku i izgradnji povjerenja kod "oštećenih" klijenata.

Poštujte vrijeme klijenata – "Vrijeme je novac" kako za vas tako i za klijente. Bez obzira kojim se uslugama bavili, uvijek se zna u kojem roku se one mogu kvalitetno izvesti. Znate vi, a znaju i vaši klijenti. Uvijek se potrudite obaviti posao u roku, a ako prethodno znate kako neće biti moguće obaviti posao u željenom vremenu svakako to unaprijed objasnite klijentima.

Postavljajte pitanja – postavljanjem pitanja, u prodajnom razgovoru, možete postići znatno više nego pričanjem. Ako niste sigurni kakvu uslugu klijent točno želi, tada ga temeljito ispitajte.

Ovim postupkom ćete postići nekoliko stvari:

1. Saznat ćete sve što ste željeli znati

2. Klijent će sam sebi razjasniti što točno želi

3. Izgradit ćete povjerenje

4. Pokazat ćete da ste stručnjak u onome čime se bavite

5. Pokazat ćete da vam je stalo do dobrobiti klijenata

Besplatno savjetujte klijente – budite spremni odgovoriti na upite klijenata. Vrijeme je važno, ali nije potrebno naplaćivati klijentu svaku potrošenu minutu. Budite sretni da vam se netko obratio za savjet i budite spremni pomoći bez da tražite dodatnu kunu. Klijenti će vam biti zahvalni, a i možda će vam se zbog kvalitetno savjeta i odužiti time što će vam dovesti novog klijenta.

Ovih nekoliko savjeta je sigurno svaki "uslugaš" svjestan, ali ne škodi malo osvježiti pamćenje.