6 važnih stvari za "pucanje" od posla!

6 važnih stvari za "pucanje" od posla!

Ako namjeravate postati poduzetnik koji se bavi uslužnom djelatnošću ili već jeste "uslugaš", ali baš i ne "pucate od posla" onda svakako pročitajte ovaj tekst. Pročitajte što je sve bitno za vas i vaše poslovanje ako stvarno želite "pucati od posla".

Definirajte idealnog klijenta

Puno ljudi može imati novac, ali ne možete svakome od njih prodati svoju uslugu. Ako nemate definiranog idealnog klijenta te ako se niste fokusirali na točno određeni dio tržišta nećete prodavati s veliki uspjehom. Da se razumijemo, uspjet ćete plasirati i prodati vaše usluge, ali uz daleko više napora i s manje rezultata.

Dakle, ako želite da se vaš trud isplati tada definirajte tržište na kojem želite biti te definirajte idealnog klijenta kojem želite prodati svoje usluge. Definiranje idealnog klijenta zahtjeva odgovore na mnoga pitanja: Koje usluge ju/ga interesiraju? Kakve navike ima? Koristi li internet ili ne? Ako koristi, gdje će me najprije uočiti? Da li se radi o mlađoj ili starijoj dobnoj skupini? I tako dalje.

Ovaj prvi korak će vam olakšati sljedeće važne korake.

Izradite poslovni plan razvoja

Prije nego krenete u svoj poduzetnički pothvat trebate znati gdje idete i što vam je potrebno da biste tamo stigli. Dakle, razradite poslovni plan kojeg ćete primjenjivati jednom kad krenete s vašom uslužnom djelatnošću. Naravno, neće se sve točke vaše poslovnog plana poklapati u teoriji i praksi, ali poslovni plan je živa stvar koja će tu i tamo trebati male preinake. No, važno ga je imati kako ne bismo zaboravili kamo idemo te kako bismo zadržali, u početku, zacrtani smjer.

Izradite marketinški plan

Kao i izrada poslovnog plana i ovaj korak je vrlo važan, no ne bi trebao biti toliko težak jednom kad ste definirali vašeg idealnog klijenta.

Vjerujem kako je svima jasno da danas bez marketinga nema smisla ulaziti u poslovanje, a kako mi mali poduzetnici imamo ograničene resurse onda trebamo dobro promisliti gdje ćemo uložiti teško stečen novac. Važno je znati u koje marketinške kanale morate uložiti kako bi se približili ciljanoj publici. Bez izrade ovog plana ulagat ćete sredstva u marketing na "ho ruk".

Naučite prodavati

Iako vaša primarna djelatnost nije prodaja, ipak morate znati nešto o prodaji. Za početak, napustite dosad stečene ideje o prodaji i shvatite da se usluge ne prodaju same od sebe. Uložite u razvoj svojih prodajnih vještina, prodajne strategije i prodajnog procesa, vjerujte mi sve ovo bit će vam potrebno.

Organizirajte se

Dobra priprema i organizacija su ključni za kvalitetno obavljanje posla. Situacije u kojima se "ubijate od posla" dan noć, a imate osjećaj da niste ništa obavili najčešće je stvar loše organizacije posla. Organizirajte se do najsitnijih detalja, od radnog prostora pa do vašeg email inboxa. Dobra organizacija će vam pomoći da obavljate poslove i zadatke "kao po traci" te time povećate vlastitu produktivnost.

I najvažnije DISCIPLINA

Vi ste glavni pokretač vašeg poslovanja. Iza vas nema nikoga tko će vas gurati u trenutku kad vam padne motivacija za radom. Sve morate sami i zato je disciplina najbolja i najkorisnija stvar koju morate razvijati. Ona će vam biti potrebna da se držite svih zacrtanih planova koje ste si zacrtali kako biste došli do željenog cilja.