Pet grešaka koje „ubijaju“ vaš marketing!

Pet grešaka koje „ubijaju“ vaš marketing!

Većina poduzetnika u uslužnim djelatnostima u Hrvatskoj nemaju niti će ikad imati velike marketinške budžete usporedive sa onim velikih tvrtki. Stoga je pametno okrenuti svaku lipu prije nego što je uložite u marketing… a onda je okrenite još jednom! Uz to, izbjegavajte slijedeće greške koje će poništiti svaki vaš marketinški napor i navesti vas da bacate vaš dragocjeni budžet za marketing kroz prozor.

1. Propuštate uključiti konkretne ponude u vaš oglašavanje

S obzirom na ograničeni budžet na raspolaganju, budite sigurni da u svako vaše oglašavanje uključite i poziv na akciju – konkretnu ponudu koja bi trebala pokrenuti ciljanog klijenta na odluku o kupovini vaše usluge.

2. Nemojte poticati ciljanog klijenta na brzu odluku

Možete biti sigurni kako vašeg ciljanog klijenta „targetiraju“ i mnogi drugi direktni i indirektni konkurenti. To znači da ispred njega ili nje stoji mnoštvo ponuda. Uz takvu količinu informacija svaka osoba vrlo brzo gubi interes. Stoga budite sigurni da ste potaknuli klijenta na brzu odluku i vremenski ograničite vašu promotivnu ponudu – poziv na akciju. Stvorite osjećaj hitnosti kod ciljanog klijenta.

3. Izbjegavajte davati jasne upute što učiniti

Mnogi poduzetnici u izradi reklamnih materijala, web stranica i drugih marketinških alata gube puno vremena u odabiru ove ili one lijepe fotografije ili riječi. I pri tom zaborave na važnu stvar: objasniti jasno i jednostavno što točno ciljani klijent mora napraviti kako bi učinio slijedeći korak u vašem prodajnom procesu. Nemojte pretpostavljati da bi normalna osoba trebala znati što treba učiniti da bi došao do vaše usluge. Pretpostavka je majka većina grešaka .

4. Nemojte mjeriti rezultate

Ključno pravilo u marketingu – ako ne možeš ili zaboraviš mjeriti učinak, onda je uložen novac napola bačen. Birajte marketinške aktivnosti koje možete mjeriti i pratiti njihov učinak.

5. Koristite filozofiju „zlatnog metka“

Poneki poduzetnici ulože novac pojedinačnu reklamu na radiju, u tiskanom mediju ili u tisak letaka i zatim očekuju čuda. U marketingu ne postoji „zlatni metak“ – jedan pokušaj kojim ćete postići sve. Potrebna vam je kvalitetna kombinacija odgovarajućih i različitih alata koji odgovaraju vašoj ciljanoj skupini klijenata.