U današnjem tekstu nekoliko brzinskih savjeta za objavljivanje sadržaja na Facebooku. Pa krenimo!


Izradite plan objava

Meni osobno najvažniji dio strategije objavljivanja sadržaja na društvenim mrežama pa tako i na Facebooku. Uvijek tjedan dana unaprijed napravite plan objava i u njemu jasno definirajte što ćete objaviti, u kojim danima i u kojim satima te koje će biti teme i konkretan sadržaj.

Definiranjem plana objava, znatno ćete si olakšati posao jer ćete u sljedećem tjednu imati olakšan teret i točno ćete znati što i kada trebate učiniti. Znatno ćete si uštedjeti na vremenu, ali i na živcima.


Dvije do tri objave dnevno

Često se postavlja pitanje: "Koliko puta dnevno objavljivati sadržaj?". To je inače dosta individualno, ali mislim da se ne bi trebalo spuštati ispod dvije do tri objave dnevno. Ja se uvijek trudim objavljivati sadržaj ujutro, poslijepodne i navečer, dakle triput dnevno. Za svako doba dana po jedan dio sadržaja, no ako imam nešto interesantno za podijeliti u određenom, neplaniranom trenutku, to ću svakako i učiniti. Ne ću se slijepo držati filozofije tri objave dnevno, ako imam aktualan i interesantan sadržaj u rukama kojeg mogu podijeliti s onima koji me prate.


Automatizirajte objavljivanje sadržaja

Sva sreća da nije potrebno biti fizički prisutan pred kompjuterom ili mobitelom da bi objavio nešto.

Sve se može automatizirati i zakazati unaprijed. Kada je riječ o Facebooku, on ima vlastiti alat za automatiziranje objavljivanja sadržaja koji je jako jednostavan i koji me spašava na redovitoj bazi.
Zamislite kad bi vi, poduzetnice i poduzetnici, morali stalno razmišljati kad ste zadnji put nešto objavili i kad morate objaviti sljedeći sadržaj. Ovako na početku tjedan uzmete sat vremena, plan u ruke i podesite raspored po kojem će se sadržaj objavljivati. Dalje samo pratite reakcije ljudi i sudjelujete u reakcijama koje vaše objave izazovu.

Jedna mala napomena: bilo bi dobro nakon što odredite raspored objava, da tu i tamo kroz tjedan provjerite da li alat objavljuje raspored kako ste predvidjeli, jer se ponekad dogodi greška u funkcioniranju ovog alata pa poneki sadržaj zna ostati neobjavljen.


Držite se pravila 80/20

Cilj nastupa na društvenim mrežama je informiranje i educiranje te stvaranje vjerne publike. Prodaja je na posljednjem mjestu. Vaše objave bi većinom morale biti neprodajnog karaktera, vrlo korisne i interesantne vašoj ciljanoj skupini. Kod objavljivanja sadržaja na društvenim mrežama držite se pravila 80/20. Neka 80% vašeg sadržaja bude namijenjeno educiranju i informiranju klijenata, a samo 20% sadržaja neka bude prodajnog sadržaja u obliku reklama i ponuda.


Pronađite idealno vrijeme za objavu sadržaja

Na internetu se može pronaći puno savjeta o tome kada je najbolje objavljivati sadržaj na društvenim mrežama. Iako, je korisno pročitati i pokušati primijeniti neke savjete, ipak je najbolje pokušati saznati na vlastitom primjeru jer je svaka skupina klijenata različita.

Nakon određenog vremena sustavnog objavljivanja sadržaja, putem analitičkih alata saznajte u koje vrijeme vaš sadržaj ima najviše angažmana i reakcija (lajkovi, dijeljenja, komentari), te prema tome ubuduće kreirajte raspored objavljivanja sadržaja na vašem službenom profilu.


Uključite call to action

Unutar svakog vašeg objavljenog sadržaja uključite poziv na akciju (call to action). Poziv na akciju ne mora biti tipka "kupi sada". Poziv na akciju može biti poticaj na bilo kakvu akciju koju želite da vaš klijent poduzme kao na primjer:

  • prijava na newsletter
  • skidanje besplatnog materijala
  • komentiranje sadržaja
  • dijeljenje sadržaja
  • otvaranje nekog drugo sadržaja
  • ...

Znači poziv na akciju je poticanje vaših ciljanih klijenata na poduzimanje određenih daljnjih koraka, koji ne moraju biti nužno kupovnog karaktera.


Nadam se da će vam ovi brzinski savjeti pomoći u daljnjem radu na vašoj službenoj Facebook stranici.