5 znakova da je vaše poslovanje možda u problemima!

5 znakova da je vaše poslovanje možda u problemima!

Biti "uslugaš" nije lak posao, tu smo gdje jesmo jer volimo svoje poslove i svoje poslovanje. Ponekad iz te ljubavi prema našem poslu ne vidimo da se nalazimo u ozbiljnim problemima. Sposobni smo ignorirati sve znakove koji nam ukazuju na probleme u poslovanju te nastaviti istim putem, umjesto da progledamo i počnemo mijenjati stvari.

Evo nekoliko znakova koji mogu ukazivati na to da se vaše poslovanje našlo u ozbiljnim problemima te da je potrebno nešto poduzeti:


Imate problema s isplaćivanjem plaća

Zbog stanja tržišta lako se može dogoditi da postoje mjeseci u godini kada ćete možda teže ili s mali zakašnjenjem isplatit plaće, no ako se to često počne događati, onda to postaje ozbiljan problem. Dobri zaposlenici su zadovoljni zaposlenici, a oni to nikako neće biti ako ne dobiju ono što su zaslužili.

Radite više i duže, a zarada vam je ista

Raditi duže jer morate i raditi duže jer želite nisu iste pozicije. U ovu drugu poziciju se poduzetnici sami dovode jer im posao ide pa žele svojim klijentima biti duže na raspolaganju i time povećati zaradu. U prvu poziciju dolaze u trenutku kad vide da s istom količinom rada ne ostvaruju iste prihode, naprotiv, oni se smanjuju te stoga moraju početi raditi duže. Iako ova druga pozicija može poslužiti neko vrijeme da održite prihode na istoj razini kako i prije, dugoročno, ova strategija nije održiva.

Konkurencija se smanjuje

Primjećujete kako nestaje konkurencija. Obrti koji su nekad radili danas više ne rade. To vrlo lako može značiti da se vlasnici obrta nisu prilagodili vremenu i tržištu te su nakon većih gubitaka uslijed lošeg upravljanja poslovanjem zaključili da im više nije profitabilno održavati obrt. Isto tako "izumiranje" konkurencije može značiti da su vlasnici zatvorenih obrta informiraniji od vas te su zaključili da se tržište mijenja te da usluge koje su nudili uskoro neće biti potrebne pa su odlučili početi ulagati u nešto što smatraju da je budućnost na tržištu.

Izgubili ste ozbiljnog/velikog klijenta

Izgubili ste jednog ili više klijenata s kojima ste ozbiljno poslovali dugo godina. Najgora situacija za "uslugaše" koji zaradu svog poslovanja oslanjaju na jednog ili nekolicinu "jakih" klijenata. To je situacija u kojoj ste "sva jaja stavili u istu košaru" i sad te košare nema, a do novog klijenta je teško doći.

U ovoj situaciji je najvažnije saznati razlog zbog kojeg je klijent otkazao suradnju s vama te vidjeti da li razlog odlaska klijenta leži u vama ili je isključivo stvar u klijentu. Treba vidjeti možete li vi utjecati na odluku klijenta ili ne.

Fiksni troškovi vam se povećavaju

Primijetili ste da vam se povećao postotak fiksnih troškova. Nekad ste morali 30 – 40 % prihoda odvajati na pokrivanje fiksnih troškova, a danas morate odvajati 50 – 60% pa i više. Ovo može biti naznaka ozbiljnih financijskih problema.


Znakove koje smo naveli ne moraju isključivo značiti da je vaše poslovanje u ozbiljnim problemima, ali kada se oni pojave svaki bi ih poduzetnik "uslugaš" trebao uzeti u obzir te ih pažljivo proučiti.