5 Razloga zašto vaše uslužno poslovanje mora koristiti CRM

5 Razloga zašto vaše uslužno poslovanje mora koristiti CRM

Nekoliko smo put na našem blogu spominjali CRM sustave i pokušali vam objasniti zbog čega su oni korisni za poduzetnike i poduzetnice koji se bave prodajom usluga. Nadam se da ste do sada već naučili što je CRM i da ste barem na kratko pokušali implementirati ovaj alat u vašem poslovanju.


Ako još niste pokušali koristiti CRM, onda ću vam danas dati 5 razloga zašto biste to već nakon čitanja ovog teksta trebali učiniti.


Vaši podaci će biti organizirani

Lakoća organizacije upravo je glavna snaga CRM sustava. Razmislite samo koliko podataka imate zapisanih po raznim rokovnicima, bilježnicama i papirićima i vašoj glavi. Novi klijenti, detalji komunikacije sa starim klijentima, povijest korištenja usluga starih klijenata, razni sastanci, razni upiti potencijalnih klijenata...

Zamislite samo koliko tih podataka je jako važno, a za koje niste sigurni da biste u roku par sekundi mogli doći do njih. Čak i ako dođete do njih kako se snalazite u svom tom neredu, a što je još važnije koliko zbog tog nereda i neorganizacije trpi vaše poslovanje.


Upravo korištenjem CRM-a možete uvijek biti organizirani, a redovitim korištenjem i unošenjem podataka uvijek ćete biti informirani o najvažnijim detaljima vezanim uz klijente i potencijalne poslove.


Bit ćete usklađeni s vašim djelatnicima

Svaki CRM sistem nudi mogućnost davanja pristupa podatcima više osoba. Znači isti sustav i bazu podataka možete koristiti i vi i vaši djelatnici. Ova mogućnost daje vam priliku da u svako vrijeme svi vaši djelatnici budu informirani o svim važnim detaljima, na primjer detaljima o određenom potencijalnom klijentu. U par klikova vrlo brzo će imati dostupne sve podatke, a i sami će ih moći nadopuniti nakon svake vaše ili djelatnikove interakcije s klijentima.

Recimo da imate salon za masažu te vi i vaši djelatnici svakodnevno koristite CRM sustav. I recimo da klijent nazove radi zakazivanja termina masaže. U slučaju korištenja CRM-a uopće nije važno tko digne slušalicu, jer tko god započne razgovor s klijentom može u CRM-u pogledati koje je klijent usluge prethodno koristio, može upisati novi termin usluge te ga dodijeliti određenoj osobi u timu te zapisati interesantne informacije iz razgovora koje će koristiti u budućoj interakciji s tim istim klijentom.


Pomaže u razvoju odnosa s klijentima

Zbog ogromne količine podataka koje ćete imati nakon dužeg korištenja CRM-a moći ćete lakše pristupati klijentima u budućnosti te ćete vašu komunikaciju znati prilagoditi svakom klijentu osobno. Na primjer, ako imate stalne klijente koji su vaši redoviti gosti te koriste određene specifične usluge tada je jednim pogledom u CRM moguće vidjeti koje interesantne usluge ponuditi tim klijentima te kakve posebne pakete za njih pripremiti.


CRM će vam pomoći u razvoju poslovanja

U prodaji usluga odnos i razvoj odnosa s klijentima najvažniji je aspekt razvoja uslužnog poslovanja. Međutim, iznimno je problematično razvijati odnose s desetcima i stotinama klijenata. Teško je držati sve podatke u glavi i stalno misliti na njih. Zato CRM omogućuje skladištenje ogromne količine podataka koja će vam pomoći u daljnjem razvoju vašeg odnosa s klijentima.


Moći ćete automatizirati vašu komunikaciju

Većina CRM sistema može se povezati sa servisima poput Gmaila, MailChimpa, društvenim mrežama te nudi mogućnost automatiziranja određenih zadaća, ako na primjer slanje emailova. Ovo je iznimno korisno, ako morate određene klijente obavijestiti ili podsjetiti o nečemu u određeno vrijeme u budućnosti.

Tada je moguće kreirati poruku i zakazati za slanje u točno određeno vrijeme u budućnosti. Tako nećete morati misliti na tu malu ali važnu zadaću, a bit ćete sigurni da je efikasno obavljena.

Dobrobiti korištenja CRM u uslužnom poslovanju su bezbrojne mi smo ih ovdje naveli samo nekoliko, a ostale dobrobiti CRM-a ćete morati sami otkriti.