Novi ste "uslugaš" u gradu s potpuno novim poslovanjem koje tek treba razviti kako biste u konačnici uzeli dio tržišnog kolača! Vjerujete u sebe i svoje usluge i čini vam se kako vam je samo nebo granica.

Tada se suočavate s prvim problemom. Nemate zavidan broj klijenata, što je razumljivo ako ste novi,a priljev novih klijenata nije konstantan. Shvaćate kako morate dignuti glas kako bi se čulo za vas u svakom kutku vašeg grada pa i šire.

Shvaćate da vam je potreban dobar marketing.

Marketing je investicija koja može progutati ogromnu količinu novca, koju pretpostavljam nitko od nas nema, stoga treba investirati na najpametniji način. Evo nekoliko načina na koje možete proširiti glas o sebi, a opet nećete potrošiti desetke tisuća kuna.

Neka drugi pričaju o vama

Iako živimo u tehnološki razvijenom dobu u jako puno slučajeva "stara škola" zna biti najutjecajnija, donoseći dugoročno najbolje rezultate. Ovdje je riječ o usmenoj preporuci.

Navedite ljude da prenesu glas o vama. Pitajte svoje zadovoljne klijente da vas preporuče prijateljima. Ako u razgovor s nekim dođete na temu posla kojim se bavite, ne sramite se pitati osobu da vas preporuči.

Iskoristite društvene mreže

Najjednostavniji i cijenom najpristupačniji online medij kojim možete dosegnuti jako puno potencijalnih klijenata. Društvene mreže ne zahtijevaju ogromno informatičko znanje, niti zahtijevaju ogromna novčana ulaganja, ali zato jako puno koriste u promociji poslovanja.

Kreirajte, održavajte i obnavljajte vašu web stranicu

Otvaranje web stranice je odlična ideja. No, ono što je još bolje, jest kreiranje web stranice koju ćete održavati, na kojoj ćete obnavljati važne informacije i dijeliti korisne sadržaje . Stalnim obnavljanjem informacija te objavljivanjem korisnog sadržaja pokazujete potencijalnim klijentima da ste osoba predana svom poslu.

U vrijeme kada 97% klijenata dolazi do informacija o željenim uslugama putem interneta posjedovanje kvalitetne i svježe web stranice je obavezno.

Unajmite osobu koja dobro poznaje sve trikove SEO optimizacije

Ovo preporučujem, ali pod uvjetom da ispunjavate prethodnu točku, to jest, posjedujete web stranicu na kojoj sustavno kreirate i dijelite nov i koristan sadržaj. Stručnjaci za SEO optimizaciju će vam pomoći da vas potencijalni klijenti ne traže kao "iglu u plastu sijena" na internet tražilicama.

Sudjelujte na raznim događajima i seminarima vezanim uz vašu branšu poslovanja

I dalje nije sve u online-u, puno toga je i u offline-u. Razni događaji, kao što su sajmovi i seminari vezani uz branšu u kojoj se nalazite vam mogu pomoći da postanete vidljiviji na tržištu. Oni vam otvaraju prilike za povezivanje s drugim poduzetnicima i potencijalnim klijentima.