4 vrste poduzetničkog očaja

4 vrste poduzetničkog očaja

Mislili ste kako postoji samo jedna vrsta očaja? Ooooo, kako se varate! U životu poduzetnika postoji više vrsta očaja i niti jedna nije poželjna. Dapače, kakav god bio, očaj nije poželjan „član“ vaše mentalne obitelji.

Evo koje sam vrste očaja ja otkrio i u svojoj i u tuđim poduzetničkim pričama – a eto i rješenja kako izbjeći očajno stanje očaja.

1) Prodajni očaj – vrlo nezgodna podvrsta očaja iz grupe „Prodajni desperatus“ koji se javlja kod poduzetnika koji nisu nimalo zadovoljni sa prodajnim rezultatima koje ostvaruju oni i/ili njihovi djelatnici. Ova vrsta očaja dolazi do izražaja kod poduzetnika koji imaju uspone i padove u prodaji – zbog sezonalnosti ili specifičnosti uslužne branše.

Rezultati jednostavno nisu konstantni što poduzetnike dovodi do ludila. Međutim ne samo njih. Klijenti su ludi jer ih odjednom „iznapadamo“ prodajnim pokušajima, a naši djelatnici su ludi jer im „virimo“ iznad ramena kod razgovora sa svakim klijentom kako bi provjerili je li su ponudili dodatnu uslugu. Ukratko – ludnica!

Što učiniti? Planirajte vašu prodaju i prodajne aktivnosti. Predvidite moguće padove i „prevenirajte“  ih. Uvedite prodajni sistem koji će se istovremeno baviti i onima koji sad trebaju vašu uslugu i onima koji će vašu uslugu tek trebati. Čitava knjiga „Pucaj od posla!“ usmjerena je upravo prema tome kako izbjeći očaj u prodajnom poslovanju.

2) Očaj poslodavca – radi se o očaju koji je vezan za poslodavce i njihove djelatnike. Svi poduzetnici znaju kako se njihovo poslovanje ne mijenja sa povećanjem opsega poslovanja, već sa povećanjem brojčanost stanja zaposlenih. Prvo treba uopće pronaći kvalitetne ljude, pa ih onda educirati, pa motivirati, pa nadzirati. Onda je tu porodiljno, pa odlazak/otkaz djelatnika, pa… Ovoliko „pa“ bi i supermena natjeralo u očaj!

Što učiniti? Sa zapošljavanjem prvog djelatnika vi kao poslodavac morate drastično promijeniti način kako gledate na poslovanje. Vi više niste samo vlasnik, sada ste i osoba koja vodi ljude. Pripremite teren pri zapošljavanju.

Formulirajte jasne opise radnih mjesta te prodajne i radne ciljeve. Pripremite edukaciju a onda sustavno provodite edukaciju djelatnika. Održavajte redovite sastanke sa vašim djelatnicima (pa makar imali i samo jednog) i izbjegavajte komunicirati o važnim stvarima „u hodu“.

3) Očaj naplate – ako će po nečemu biti zapamćena ova naša šestogodišnja kriza, to će biti opći naplatni kaos koji je obilježio skoro svaku gospodarsku branšu u Hrvatskoj. Očaj koji osjećamo zbog toga što ne možemo naplatiti ono što nam pripada zaista spada u sam vrh obitelji „Očaj“. Pita se onda čovjek – čemu sve?

Što učiniti? Na žalost – ne možemo puno toga učiniti. Učinkovita naplata se temelji na dva principa – funkcioniranju države i mentalitetu ljudi oko nas. A tu šepamo i na jednom i na drugom području. Ipak, ako se bavite uslužnom djelatnošću gdje su mogući problemi sa naplatom, morate učiniti što se može.

Prije svega, nemojte više ulaziti u posao sa „sumnjivim“ tvrtkama. Nabavite se financijsku bazu podataka iz koje možete saznati kako neka tvrtka posluje (osobno koristim fininfo.hr). Bolje spriječiti nego liječiti! Kod postojećih dugovanja – napravite detaljnu analizu duga i dužnika. Ima li smisla i dalje „ganjati“ taj dug? Ako nema, bolje vam je uložiti tu energiju u nove, kvalitetnije kupce.

4) Očaj neznanja – svijet oko nas se danas mijenja neviđenom brzinom. Vaše obrazovanje, stručnost, iskustvo, sposobnosti i kompetencije su možda bili jučer dovoljni za uspjeh. Danas će još poslužiti. Sutra ćete ostati bez firme jer niste ulagali u sebe – konstantno! Mnogi poduzetnici ne žele priznati da ne znaju, a istovremeno očajno traže rješenje za različite probleme koji ih muče.

Što učiniti? Priznajte sebi da nešto ne znate i oprostite si to neznanje. Vjerujte mi, čak i vi niste savršeni. Potražite pomoć, razgovarajte sa ljudima koji imaju znanje i iskustva. Bacite ego zajedno sa očajem u „smeće“ i počnite raditi na sebi, na svim područjima!