Želite saznati što klijenti misle o vašem poslovanju i vašim uslugama? Želite saznati u kojem smjeru upravljati razvojem poslovanja?

Za to će vam biti potrebno istraživanje mišljenja klijenata. Dio istraživanja možete napraviti i sami u neposrednom razgovoru s klijentima. Ono što trebate učiniti jest upitati ih neka od ovih pitanja:

Kako ste nas pronašli ili kako ste saznali za nas?

Ovo je odlično pitanje koje vam može pomoći u razumijevanju kanala putem kojih vaši klijenti dolaze do vas. Čak i uz sve internet alate opet je teško saznati što je dovelo klijenta do vas. Je li to bio letak, reklama na radiju, Facebook, AdWords oglas ili vaša pozicija na Googleu. Ovim pitanjem imate veliku šansu saznati od kuda i na koji način klijenti dolaze do vas.

Zašto ste se odlučili baš za naše usluge?

Ovo je odlično pitanje ako želite saznati motive klijenata zbog kojih su odabrali vas umjesto konkurencije. Bit će vam prilično interesantno čuti što klijenti ovdje imaju za reći. Možda postoji nešto u vašem nastupu, poslovanju ili vrsti usluga što je posebno interesantno vašim klijentima, a da vi na to uopće niste obraćali pozornost. Informacije koje dobijete na ovo pitanje biti će vam od velike koristi u vašim daljnjim marketinškim aktivnostima, jer ćete znati preciznije istaknuti ono što zaista privlači vaše potencijalne klijente.

Kad biste mogli promijeniti nešto kod naših usluga, što bi to bilo?

Ovim pitanjem ćete pokazati klijentima da i oni mogu sudjelovati u kreiranju vaših daljnjih usluga. S obzirom na to da kao poduzetnici u uslužnim djelatnostima uvijek gledamo načine za poboljšanje naših usluga. Odgovori dobiveni na ovo pitanje mogu nam strašno puno pomoći u kreiranju još boljih usluga?

Da li biste nas preporučili i zašto?

Ovim pitanjem na indirektan način potičete klijenta na preporuku, ali i ako su vam klijenti spremni dati odgovor dobit ćete niz korisnih informacija. Pogotovo, ovaj dio pitanja "zašto" će vam dati više informacija o tome što se klijentima najviše svidjelo i što je presudilo da se glas o vama pronese i dalje. Taj "zašto" je detalj na kojem dalje možete graditi odlično poslovanje i još bolje usluge.

Pitanja su moćan alat za jednog poduzetnika u uslužnim djelatnostima. Razmislite malo o ovim i sličnim pitanjima, siguran sam da ćete se sjetiti nekih originalnih koja su posebno relevantna za vaše uslužno poslovanje.