4 načina na koja će marketing pomoći vašem uslužnom poslovanju!

4 načina na koja će marketing pomoći vašem uslužnom poslovanju!

Kad spomenem marketing prosječnom malom poduzetniku ili poduzetnici u uslužnim djelatnostima često dobijem oštar pogled i odgovor: "Meni to ne treba jer imam kvalitetnu uslugu" ili "Kvaliteta je najbolji marketing, ako imaš kvalitetu ljudi će to prepoznati".

I slažem se kvalitetna usluga je temelj uspjeha svakog uslužnog poslovanja. Bez kvalitetne usluge nema dugoročnih klijenata, a bez njih nema uslužnog poslovanja. Međutim, na današnjem tržištu uspjeh uslužnih poslovanja sve više ovisi o dobrom marketingu te je samim time kvalitetan marketing postao jedan od temelja uspjeha uslužnog poslovanja.

Marketing uslužnom poslovanju pomaže u prenošenju glasa o vašim uslugama do potencijalnih klijenata koji možda i nikad nisu ni čuli za vas te potiče klijente da i vašim uslugama daju barem jednu priliku. Znači, marketinške aktivnosti pomažu našem poslovanju da pliva na današnjem sve zahtjevnijem tržištu.

Možete imati ne znam kako kvalitetne. savršene i vrhunske usluge, ali ako nitko ne zna za njih onda ste u problemu. Zato je tu marketing da nam pomogne, a evo i načina na koji nam marketing može pomoći:

Brendirat ćete se, odnosno postići ćete prepoznatljivost

Dobrim marketingom postići ćete prepoznatljivost vašeg poslovanja i usluga, stvorit ćete brand.Prepoznatljivost i razlikovanje je vrlo važno jer će klijenti lako zapamtiti brand i usluge koje mogu lako prepoznati i kojih se mogu brzo sjetiti.

Prepoznatljivošću i brandiranjem želite nastojite postići onaj "efekt Coca-Cole". Znate ono kad vas netko pita – Koji sok želite popiti? A vi se automatski prvo sjetite Coca – Cole. E tako želite da se na spomen usluga koje vi nudite, na primjer najbolji tečajevi poslovnog stranog jezika, klijenti odmah sjete vaše škole stranih jezika.

Klijentima ćete dati do znanja da postojite

Ovo je, moglo bi se reći i jedan od glavnih ciljeva marketinga. Marketing je veoma potreban kad želite da se pronese glas o vašem poslovanju i uslugama koje nudite. I ne samo to, kroz dobar marketing klijentima možete objasniti više o vašem poslovanju i uslugama te pojasniti iz kojeg razloga su upravo vaše usluge pravi izbor za vaše potencijalne klijente.

Moći ćete se natjecati i s jačim i većim igračima

Moderni marketing je mješavina online i offline pristupa klijentima i upravo zbog online komponente stvari su se malo promijenile u zadnjih desetak godina. Online je omogućio malim igračima, malim "uslugašima" i "uslugašicama" da se natječu s većima i jačima.

Internet je malo poravnao teren u igri oglašavanja i promocije te tako iako je i dalje potreban novac za oglašavanje, on će biti uzaludan ako potencijalni klijenti ne vide nešto posebno u nečijem pristupu marketingu. U današnjem marketingu klijent je sudac uspjeha nekog marketinga, a ne količina novca kojeg možete ulupati u njega.

I najvažnije, kvalitetan marketing će vam povećati prodaju usluga

Morate znati da vi kao poduzetnici i poduzetnice u uslužnim djelatnostima živite od prodaje vaših usluga, a ne od njihovog vršenja. Prije svega morate biti sposobni dovesti potencijalne klijente u vaše prostore, prodati uslugu, a tek onda ćete imati priliku pokazati koliko je kvalitetna i dobra vaša usluga.

Kroz vaš kvalitetan marketing potencijalni klijenti će lako prepoznati vaše poslovanje i sve napore koje ste uložili kako bi prenijeli vašu poruku do njihovih ušiju te će vas tako vrlo brzo izdvojiti iz konkurencije. Tada se otvara prilika da vaš potencijalni klijent postane vaš stalni klijent, a jednom kad potencijalni klijent postane, stalni i zadovoljni klijent on/ona će odrađivati dio marketinga u obliku preporuke, a od takvog marketinga nema boljeg.

Zapamtite, kvalitetan marketing će vam pomoći u povećanju prodaje vaših usluga, a veća prodaja je temelj opstanka vašeg uslužnog poslovanja.