4 čudna prodajna principa koji djeluju!

4 čudna prodajna principa koji djeluju!

Kako bi ste postali dobar prodavač treba svladati mnoge aspekte prodaje. Neki od tih aspekata funkcioniraju po prirodnim principima, teško ih je svladati ali barem imaju logike i znate gdje će vas dovesti. Na primjer faza zaključivanja prodaje je odličan primjer. Ukoliko u fazi zaključivanja prodaje ne navedete klijenta da se odluči u tom trenutku na licu mjesta, on to vjerojatno ni neće jer ste mu dali prostora za neodlučnost. Zvuči logično kad znamo činjenicu da je većina ljudi u suštini neodlučna kad trebaju donijeti konačnu odluku.

No postoje aspekti prodaje koji funkcioniraju po sasvim drugačijim principima, nekako djeluju obrnuto u smislu manje je više. Ti principi vas dovode do potpuno suprotnih rezultata od očekivanih s obzirom na način djelovanja za koji mislite da bi trebao po nekoj logici dovesti do željenih rezultata.

Prodavanje ubija prodaju

Zvuči u potpunosti nelogično i bez smisla jer ideja prodaje je prodaja i ostvarivanje prihoda, a ne gubljenje vremena. No činjenica je ta da ne postoji čovjek koji želi da mu se prodaje nešto, pogotovo da mu se nudi proizvod i usluga koju ne želi i za koju nema interesa,Klijent dakle želi da mu se pomogne u odluci, a s tim u vidu treba prvo stvoriti prijateljski odnos s klijentom te mu pomoći u odabiru.

Pripremite se da biste bili spontani

Većina uspješnih prodavača prije kontakta s klijentom se pripremi i sazna neke osnovne informacije o klijentu, a kod tehnika hladnog poziva će čak napisati i skriptu po kojoj će se voditi. Dakle, oslonit će se na pripremu, a ne na improvizaciju. Iz razloga što će dobro pripremljen prodavač zvučati prirodnije i opuštenije jer smanjuje mogućnost neočekivanog. Dok kod improvizacije se lako može dogoditi da vam stane mozak u ključnom momentu i time sabotirate sami sebe

S manje opcija do bolje prodaje

Često se klijentu nudi previše opcija s mišlju kako će te nudeći mu više ostvariti bolje rezultate. Takav način razmišljanja nije dobar kada klijent treba nešto odlučiti. Previše opcija znači previše razmišljanja što je često pogubno kod donošenja odluke. Dakle potrudite se da usmjerite klijenta u smjeru u kojem neće imati razloga za pretjerano razmišljanje, a samim time će biti i odlučniji.

Sporijom prodajom do bržih rezultata

Prodavač je nerijetko u situaciji da mora ubrzati prodajni proces i što prije zaključiti prodaju iz razloga što mora ispuniti mjesečnu kvotu. No ubrzavanje tog procesa može klijenta odvući od kupovine jer osjećaj pritisak da mora nešto kupiti. Treba usporiti i pokušati izgraditi odnos na određenoj razini tek tada će se klijent osjećati ugodno i biti spreman odlučiti se za kupovinu.