3 zamke content marketinga i kako ih izbjeći

3 zamke content marketinga i kako ih izbjeći

Mi u "Pucaj od posla!" veliki smo zagovornici content marketinga, vrsti marketinga koji se bazira na dijeljenju korisnog sadržaja. U takvoj vrsti marketinga vidimo velike prednosti s obzirom na to da se bavimo, kao i većina naše publike, prodajom usluga. Ovakav marketing nam omogućuje približavanje potencijalnim klijentima, održavanje veze sa stalnim, educiranje klijenata te u konačnici nenametljivu prodaju naših usluga.


S obzirom na sve prednosti ove vrste marketinga te s činjenicom da je klasičan marketing postao veoma odbojan za većinu ljudi, većina "uslugaša" koji se bave prodajom usluga i koji prate korak s vremenom su prešli ili prelaze na ovu vrstu marketinga u nekom obliku. Čini se kao da više nema smisla baviti se s drugim vrstama marketinga.


Međutim, ova vrsta marketinga, pored vrlina, ima i svoje mane, to jest, otežavajuće okolnosti koje bi mogle spriječiti jako puno prosječnih "uslugaša" u njegovom implementiranju.


Prvi problem kojeg se odmah mogu sjetiti jest stvaranje sadržaja. Uistinu, stvaranje imalo kvalitetnog sadržaja je veoma zahtjevan posao. Uz to, vaš sadržaj mora biti redovit na tjednoj bazi. Znači morate objavljivati novi sadržaj barem jednom tjedno te taj sadržaj mora biti kvalitetan.


Ako ste zbilja nadareni za pisanje, možda ćete i moći održavati kontinuitet, no realnost je ta da većina "uslugaša" nema velike sklonosti prema pisanom izražavanju. Što se tiče kvalitete sadržaja, i oni koji ne pišu ni često, ni dobro, mogu se poboljšati kroz stalnu vježbu te mogu početi stvarati interesantan sadržaj. Međutim, ostaje onaj dio sustavnosti i količine, a za to je potrebno vrijeme na koje ne možete utjecati.


Rješenje: Orijentirajte se na kvalitetu sadržaja, a ne na kvantitetu. Odredite jedan dan u tjednu kada ćete izbacivati kvalitetan novi sadržaj i držite se toga. Budite disciplinirani i pišite sadržaj za naredni tjedan. Dobra ideja je da u trenutku kad odlučite da ćete krenuti s content marketingom prethodno napišete desetak tekstova koje ćete imati u zalihi tako ćete u početcima imati veliko rasterećenje i manji pritisak kod stvaranja novog sadržaja.


Drugi dio problema kojeg vidim da većina nije svjesna, jesu troškovi promocije vaših objava. Ako ste ozbiljan "uslugaš/ica" te ste uložili u izgradnju marketinga i sadržaj, onda želite taj sadržaj plasirati, jer jedino ga tako netko može vidjeti i tako doći do vas. No, to nije besplatno kao što neki "uslugaši" uporno misle. Misle, kako postoji neki čarobni gumb, tehnika ili nešto drugo što će im magično podići broj lajkova i klikanja na Facebook ili web stranici. Naravno, tko god se bavi ovom vrstom marketinga zna da i ovaj marketing zahtjeva financijska ulaganja i to na žalost, svake godine sve više i više.


Magični gumb niti tehnika ne postoje. Morate plasirati sadržaj i uložiti koju kunu kako biste ga promovirali, no to je opet daleko manji novac od onoga koje ćete morati uložiti budete li se išli oglašavati drugim kanalima.


Rješenje: Analizirajte vaš budžet te pogledajte koji dio i koja količina novca odlazi u druge načine oglašavanja, te u kojem dijelu poslovanja možete napraviti uštede. Možda je vrijeme da novac za, npr. izradu letaka i dijeljenje letaka, preusmjerite u jačanje vašeg Facebook nastupa.

Teško je mjeriti povrat ulaganja i tu leži treći problem. Ako govorimo o mjerljivosti content marketinga onda ćemo najčešće govoriti o klikovima, dijeljenjima sadržaja te koliko smo uspjeli angažirati klijente. Putem google analyticsa možemo pratiti posjetioce kako se kreću našim webom te saznati određene informacije. No, teško ćemo točno saznati koliko smo uspjeli vratiti ulaganja u neki sadržaj. Naravno, ako ugrubo idemo računati onda možemo znati da ako smo ovaj mjesec ostvarili profit od 10000 kn a uložili smo 2000 kn, da smo zaradili 8000 kn. No, ako bismo htjeli znati koliku nam je zaradu donijela svaka objava, onda će to biti veoma teško, a možda nam se ni brojke neće svidjeti.


Rješenje: Napravite analizu porijekla klijenata i saznajte kojim kanalima su došli do vas. Ako vas je većina pronašla putem interneta i Facebooka, onda je to znak da je to kanal koji trebate dodatno pojačati.


Možda ova vrsta marketinga neće svim "uslugašima" donijeti dobre rezultate kao što je nama donijela i zato morate sami analizirati vlastito poslovanje te shvatiti hoće li vam ovakav marketing donijeti pravi učinak. Važno je sagledati vaše poslovanje i usluge u odnosu na tržište i potencijalne klijente kako biste mogli razumjeti hoće li vam ovakvi napori uroditi plodom.


Ako se već odlučite za ovakav marketing, onda vam ne preostaje ništa drugo nego se u potpunosti utopiti u njega i morate dati sve od sebe. To će zahtijevati neka nova ulaganja, više rada u ovom području, možda i dodatnog djelatnika (kao što sam i ja učinio) ili ćete platiti vanjskim suradnicima, agencijama da obavljaju kvalitetan posao za vas. Kako god bilo, nemojte olako shvaćati ovo. Ne treba ni spominjati da prije svega morate staviti na papir brojke koje će vam reći isplate li vam se ulaganja u ovaj vid marketinga ili ne.


Ovaj tekst nije pisan kako bi vas odvratio od ove vrste marketinga, nego kako bi vam pokazao da on nije savršen te kako bi izbjegli nepotrebne greške.