3 razloga zašto morate uvesti redovit prodajni trening za vaše djelatnike

3 razloga zašto morate uvesti redovit prodajni trening za vaše djelatnike

Nadam se kako ćete se složiti sa mnom da je umijeće prodaje kao i svako drugo umijeće. Između prodajnog zanata i stolarskog, vodoinstalaterskog ili konobarskog nema skoro pa nikakve razlike. Između umijeća žongliranja ili izrade origamija i prodajnog umijeća nema skoro nikakve razlike.

Ipak, jedna dramatična razlika ipak postoji. Dok se za sva ostala navedena umijeća podrazumijeva redovito vježbanje, uvježbavanje ili usavršavanje, prodajno umijeće nema takav „kredit“ kod zabrinjavajućeg broja poslodavaca.

Prodavati je – barem po tim poslodavcima - nešto što znaš ili ne znaš, nešto za što si stvoren ili nisi. Kod njih uvođenje u prodajni posao funkcionira po principu „Sjedi tu i gledaj!“. Složit ćete se, nadam se, sa mnom kad kažem da je ovo potpuno promašen način razmišljanja.

Ako imate djelatnike koji rade za vas i prodaju/pružaju usluge u vaše ime (pa makar to bio i samo jedan zaposlenik!), onda im morate pružiti priliku redovitog uvježbavanja prodajnog umijeća. Pri tom ne mislim da ih (samo) šaljete na vanjske prodajne treninge, seminare i radionice. Najvažniji prodajni trening će dobiti upravo od vas - evo i 3 razloga zašto:

1. Najskuplji prodajni trening je onaj koji se izvodi na klijentima – mnogi poduzetnici dopuštaju (novim) djelatnicima uvježbavanje prodajnog umijeća na samim klijentima. Nemojte to činiti! Previše ste novca uložili u privlačenje novih klijenata da bi dopustili moguće prodajne greške u radu djelatnika.

2. Nitko ne može tako dobro, detaljno i uspješno educirati vaše djelatnike kao vi kad je u pitanju način predstavljanja vaše usluge.

3. Redovit prodajni trening koji ćete pružiti vašim djelatnicima je besplatan – nema ulaganja, osim vašeg vremena, a upravo jedan dio vašeg vremena morate redovito ulagati na ovaj način. Vjerujte mi – isplatit će Vam se višestruko!

U knjizi "Pucaj od posla!" posvetili smo čitav jedan modul ovoj važnoj temi, a o njoj ćemo nastaviti pričati i na našem blogu!