3 načina na koje će vam pisanje bloga pomoći u marketingu vašeg poslovanja

3 načina na koje će vam pisanje bloga pomoći u marketingu vašeg poslovanja

Pisanje bloga za vašu tvrtku ili obrt jedna je od najboljih i najjeftinijih marketinških aktivnosti koju možete napraviti. Zbog svoje marketinške isplativosti, blogovi su omiljena praksa poduzetnika početnika u uslužnim djelatnostima, ali i onih koji su već ozbiljno zagazili u poduzetničke vode.

Postoji samo jedan preduvjet koji morate ispunjavati ako želite početi pisati blog, osim osnovne pismenosti. Morate imati službenu web stranicu na kojoj ćete ga objavljivati. Ako ispunjavate ovaj preduvjet onda čitajte dalje, jer blog će vam pomoći na sljedeći način:

Blog će poboljšati poziciju vaše web stranice na tražilicama.

Možda se starijim poduzetnicima ovo čini nebitno, ali u vremenu u kojem se nalazimo ovo je veoma, veoma važno. Osobito je važno ako se vaše usluge dotiču milenijalsa (osobe rođene od 1999 nadalje), pa čaki i generacije y (osobe rođene od kraja osamdesetih).

Zašto je ovo važno? Ako ne postojite na internetu, onda za većinu ljudi iz generacija koje smo naveli gotovo da i ne postojite. Ako vas nema na prve tri stranice Gogola, onda se za ove ljude gotovo nevidljivi. Pisanjem bloga, a koristeći riječi po kojima želite da vas klijenti prepoznaju i za koje znate da ih vaši potencijalni klijenti koriste dok vas traže, povećavate šanse da završite na prvim stranicama googla i tako postanete vidljiviji.

Kao i u stvarnom svijetu, pozicija na kojoj je vaše poslovanje izrazito je važna.

Lakše ćete privući potencijalne klijente

Ako želite da vas potencijalni klijenti prepoznaju kao nekog čije poslovanje i usluge mogu riješiti trenutne probleme, onda je blog nužna stvar.

Zašto je to tako? Prvi korak u kupovnom procesu današnjeg klijenta je informiranje, a klijent kao sredstvo informiranja koristi internet. Klijenti danas gotovo cijeli proces informiranja o nekoj usluzi obave na internetu i nemaju uopće više potrebe vama se obratiti za neke informacije kao što je to bilo nekada. Nakon što sakupe dovoljno informacija odlučuju kod koga će kupiti.

Pisanjem bloga ubacujete se klijentu u njegov proces informiranja. Zašto bi klijent tražio informacije o uslugama na stranicama konkurencije, ili tko zna gdje, kad sve to može učiniti na vašoj web stranici.

A kad se dovoljno informira na vašem webu zašto se na njemu ne bi odlučio i na kupnju usluga i to baš kod vas.

Klijenti će vam biti zahvalni.

Ali pod jednim uvjetom. Vaš blog mora biti koristan. Umjesto da koristite blog za promociju sebe i vaših usluga. Koristite blog kako bi educirali klijente te im dali dio znanja koje će moći primijeniti i sami, i to bez kupovine vaših usluga.

Recimo, imate obrt za čišćenje. Na svome blogu uvijek možete pisati takve tekstove kojima ćete davati savjete na koji način potencijalni klijenti mogu očistiti neke mrlje s tepiha, namještaja, garniture, odjeće ili nečeg slično, ovisno i o tome kakvom vrstom čišćenja se vaša tvrtka bavi.

Bavite se nekim oblikom wellnessa, ili fizioterapije. Uvijek možete davati savjete na koji način se osoba može kvalitetno opustiti, regenerirati, otkloniti neke bolove, smetnje...

Moglo bi se još tonu primjera navesti, ali uglavnom shvatili ste poantu. Nemojte misliti ako svojim potencijalnim klijentima date određena znanja da oni zbog toga neće imati potrebu kupovati usluge kod vas. Hoće, imat će potrebu i kupovat će, vjerojatno će biti i vaši najgorljiviji zagovornici jer ćete nesebičnim dijeljenjem djelića vašeg korisnog znanja zaraditi povjerenje klijenata

Pisanje bloga je zaista jedan od najjačih i najkorisnijih marketinških alata koje možete iskoristiti za promociju vašeg poslovanja. Zašto onda ovaj alat ne iskoristiti.