3 načina kako učiniti više sa vašim vremenom

3 načina kako učiniti više sa vašim vremenom

Dopustite mi malo pogađanja: poduzetnik ili poduzetnica u uslužnoj djelatnosti, radite sami ili imate nekoliko djelatnika, radno vrijeme vam traje OD pa DO, „metla“ ste za sve, navečer liježete u krevet uz osjećaj kao da vas je pregazio kombajn (i to više puta) i očajnu molitvu da se nekim čudom sutrašnji dan produži na barem 28 sati?

Prvo što ću reći nije baš utješno. Odlučili ste se za poduzetničke vode. Samim tim vaša svakodnevna, životna plovidba obično traje duže i napornija je od ostalih smrtnika. Nikad nećete imati dovoljno vremena za sve.

Međutim, iako se radi o „neizlječivoj“ bolesti, ipak ima lijeka koji će olakšati simptome „poduzetničke vremenske groznice“.

1. Delegirajte zadaće!  Ako imate zaposlenike, radite na njihovom osnaživanju i osamostaljivanju. Prebacite one zadatke na njih koje ne morate baš vi obaviti. Razmišljajte ovako: što će više pridonijeti poslovanju – ako baš ja metem, čistim i mijenjam žarulje, ili ako to učini djelatnik/ica a ja se uhvatim npr. rada na marketingu? Nemate zaposlenika pa nemate kome delegirati? Napravite financijsku kalkulaciju, uzmite nekog na barem pola dana nekoliko dana u tjednu. Ušteđeno vrijeme utrošite na ključne stvari. Počnite raditi i „NA“ svom poslovanju, ne samo u njemu!

2. Koristite liste zadataka! Znam, znam, reći ćete sad: „Pa to je tako logično!“. Međutim, vjerujte mi, još uvijek postoji zabrinjavajući broj poduzetnika koji pokušavaju sve zapamtiti i sve raditi „iz glave“. Imam jednog klijenta, inače veoma uspješnog poduzetnika, koji ima 14 poslovnica i 42 djelatnika i koji je sve pokušavao zapamtiti. Pogađate, moj klijent nije mudri kralj Salomon i takvo ponašanje se očitovalo kroz sporost i potpunu ovisnost čitavog sustava samo o njegovoj napaćenoj glavi. Odlučio sam mu pokloniti rokovnik i kemijsku i navesti ga na zapisivanje zadaća i postavljanje prioriteta. Od tada nosi taj rokovnik sa sobom kao onaj klinac dekicu u „Charlie Brownu“. Neodvojivi su!!

3. Pomirite se sa činjenicom – vremena nikad dovoljno! Bez obzira koliko se dobro organizirali, uvijek ćete imati osjećaj da vam nedostaje vremena. To je životna činjenica koju je nemoguće promijeniti, pogotovo ako ste poduzetnik. Ako znate da ste sa liste zadataka tog dana „skinuli“ najvažnije zadatke, delegirali ostale zadatke i da vam je nešto ostali za sutra, onda možete mirno zaspati znajući da ste izbjegli… vražji „kombajn“!