Ljeto je (više-manje), vrijeme je godišnjih odmora i trenutak u kojem rado uzimamo kakvo lako štivo u ruke. UPOZORENJE! Ja vam neću predlagati ljubiće i krimiće, već… poslovnu literaturu. Zašto? I poslovna literatura, usprkos vjerovanjima, može biti laka za čitanje. Stoga evo 3 knjige koje jednostavno morate pročitati do kraja ljeta i time napuniti kreativne baterije za jesen.

1. „PRODAVATI JE LJUDSKI“, autor Daniel H. Pink, u izdanju Profila. Ne znam zašto, ali riječ prodaja i prodavati u Hrvatskoj redovito izazivaju, u najmanju ruku, simultano okretanje očima i želucom. Svi imaju nešto protiv prodaje, kao: „Prodaja je loša, prodaja znači uvaljivanje…“. Evo jednog iznenađenja za vas: Svi se bavimo prodajom! Ako pod prodajom mislimo na utjecanje, uvjeravanje, učinkovito komuniciranje, pregovaranje, navođenje druge strane da se složi sa nama... Ova knjiga i autor sjajno objašnjavaju zašto je prodavati ljudski i zašto ne bi trebali bježati od riječi prodaja i prodavanje. Zapamtite, vi niste samo obrtnik, zanatlija, frizer, kozmetičar, prevoditelj, maser, knjigovođa… Vi ste isto tako i prodavač usluge koju nudite!

2. „MALENA CRVENA KNJIGA PRODAJE“, autor Jeffrey Gitomer, u izdanju Mate. Ljeto je… a ljeto traži lagano štivo! A laganijeg i „pitkijeg“ štiva od ove knjige nema. Dobro, netko će reći da je Jeffrey Gitomer, kao i ostali američki poslovni autori, ne samo „pitak“ već i „plitak“. Knjiga uistinu odiše američkim „prodajnim“ duhom. Međutim, ako se mene pita, Amerikanci možda jesu previše entuzijastični sa tim svojim „Sve se može - kad se hoće“ nastupom. Ali, sa druge strane, stojimo mi, Hrvati, uvijek pesimistični, sa turobnim pogledom upućenim prema tamnim horizontima budućnosti. Ne bi bilo loše malo se „ogrebati“ o taj američki duh jer pozitive nikad dosta. S druge strane, Gitomer u ovoj knjizi doslovno piše o higijenskim temeljima uspješne prodaje. A temelja se uvijek dobro sjetiti. Gitomer je ugodno direktan, maštovit u opisima ključnih prodajnih pravila i nedvosmislen u otkrivanju naših ključnih slabosti u prodajnom nastupu. U svakom slučaju, palac gore za ovu knjigu! Stoga se udobno zavalite u Vašu ležaljku pod suncobranom na nekoj jadranskoj plaži (nadam se da Vas je najam došao manje od 150 kn po danu) i uronite u ovaj mali i slatki, osvježavajući prodajno-motivacijski „vitaminski napitak“.

3.“UTJECAJ –ZNANOST I PRAKSA“, autor Robert Cialdini, u izdanju Mate. Učinit ću nešto što inače izbjegavam. Reći ću vam da morate pročitati ovu knjigu. Morate pročitati ovu knjigu! Gospodin Cialdini, autor ove knjige, ne dolazi iz poslovnog i prodajnog svijeta. Naprotiv, on dolazi iz svijeta znanosti i psihologije. Međutim, odavno je poznato kako se granice između ova dva svijeta sve više brišu i nestaju. Stoga će rezultati istraživanja koji su prezentirani u ovoj fantastičnoj knjizi biti izuzetno interesantni svima koji se u poslu, ali i životu općenito, bave utjecanjem na ljude. Bez obzira da li ste prodajni menadžer, poduzetnik i poslodavac, majka ili otac, suprug ili punica – ova knjiga će vas upoznati sa vrlo učinkovitim alatima koji će vam pomoći u situacijama kad sugovornika ili sugovornike morate navesti da razmišljaju na način koji vama odgovara. Radi li se ovdje o manipulaciji? Zavisno od vašeg cilja. Ako je vaš cilj izgradnja kvalitetnog odnosa temeljenog na povjerenju i razumijevanju, onda vam knjiga tek sugerira kako biti uvjerljiv u komunikaciji. Ako su vaši motivi puno tamniji, onda se zasigurno radi o manipulaciji. Međutim, kao što sam autor govori, čitanje ove knjige će vam tada omogućiti da ne budete žrtve takvih pokušaja. Moje osobno iskustvo – sadržaj ove knjige i, prije svega, primjena tog znanja donijela mi je desetine novih klijenata i stotine tisuća kuna prihoda. Zato – još jednom i za kraj – ne budite ludi, pročitajte ovu knjigu!