3 greške koje činimo u prodaji i marketingu usluga!

3 greške koje činimo u prodaji i marketingu usluga!

Prodaja i marketing bi trebali ići ruku pod ruku, no to često nije tako. Jedno bi trebalo podržavati drugo i obrnuto, ali prenijeti teoriju u praksu nije najlakši posao i stoga često činimo greške.

Kakve to greške činimo u prodaji i marketingu, opisat ćemo u sljedećim redcima teksta!

Previše se oslanjamo na stalne klijente!

Istina jest, da ćemo najlakše i najviše prodaje ostvariti od naših stalnih, vjernih klijenata, no to ne znači kako ne treba tražiti nove. Upravo zato što je lakše na ovaj način ostvariti prodaju upadamo u zamku te se više ne trudimo toliko pridobiti nove klijente.

A kad vjerni klijent odjednom prestane biti vjeran, panika.

Izgubite ih nekoliko za redom i ovisno o vašem poslovanju može iz stanja panike prijeći u stanje katastrofe.

Kako biste izbjegli katastrofu, uvijek imajte u pogonu neki kanal kojim ćete proaktivno tražiti nove klijente. A u 21. stoljeću kanala za proaktivnu potragu ne nedostaje: od dobrih starih telefonskih poziva, preko emaila pa do društvenih mreža. Izbor je na vama.

Mislimo da su društvene mreže najbolji marketinški i prodajni alat

Istina je da su društvene mreže čudo. Lakše i jeftinije dospijevamo do potencijalnih klijenata te komuniciramo s njima, a isto tako društvene mreže su najpovoljniji marketinški alat koji si jedan mali poduzetnik može priuštiti.

No, društvene mreže nisu sve i nisu jedini i najbolji alat za promociju vašeg poslovanja!

Svakako zadržite društvene mreže, ali se isto tako usmjerite na promociju svog poslovanja i u offline svijetu. Pogledajte koji su offline marketinški kanali najbolji za vas. I ne zaboravite se povezivati i komunicirati s drugim poduzetnicima te time postanite preporučljiviji.

Ne dobivate povratne informacije od klijenata!

Znanje je moć! U prodaji usluga ta moć dolazi iz znanja o tome što klijenti misle o vama i vašim uslugama. Što hvale, a što kude.

Bez znanja o tome što "lajkaju", a što ne "lajkaju" vaši klijenti teško ćete znati što treba poboljšati, a što ukloniti. Uvodit ćete promjene u vaše poslovanje bazirane na nagađanju i instinktu, a ne na znanju. Nekad ćete pogoditi, a u većini slučajeva ćete vjerojatno pogriješiti.

I zato budite otvoreni prema komentarima klijenata te im dajte mogućnost da govore vama o vama. Poslužite se društvenim mrežama, upitnicima, telefonskim pozivima ili jednostavnim razgovorom s klijentima neposredno prije ili nakon pružanja usluge.

Svaka informacija je vrijedna stoga ju pribavite kako znate.