14. prase

14. prase

Većina poduzetnika stalno “žvače” uvijek isto pitanje u svojim glavama: “Kako povećati prodaju usluga?”.

Ako si i vi postavljate isto pitanje u besanim noćima, ja bih vam predložio da to pitanje zamijenite drugim pitanjem: “Imate li uopće vremena baviti se povećanjem prodaje na kvalitetan način?”.

Dobar dio knjige “Pucaj od posla!” posvetio sam temi za koju smatram da je ključna za opstanak i napredak svakog mikro i malog poduzetnika u uslužnim djelatnostima i ona se bavi još jednim  i ključnim pitanjem: “Koliko radim u svom poslovanju, a koliko radim na svom poslovanju?”.

Ukoliko ste naime previše zauzeti radom u vašoj tvrtki ili obrtu, a istovremeno nemate previše vremena raditi “na” poslovanju vaše tvrtke ili obrta, onda sigurno nećete imati vremena za osmišljavanje i uvođenje mjera koje će vam pomoći u povećanju prodaje vaših usluga.

Kad nemate vremena za sustavno i detaljno preispitivanje, promišljanje i osmišljavanje vašeg prodajnog poslovanja, onda će se vaši pokušaji svesti na sporadične, pa i očajne poteze: usamljeni oglas u lokalnim novinama, prodajni razgovor sa novim klijentom kad vam vaše vrijeme dopusti i pokoja objava na vašoj Facebook stranici - naravno, opet ako stignete.

To nije prodaja - to je sve samo ne strateški vođena prodaja vaših usluga!

Vrlo brzo ćete se zavrtiti u paklenom krugu. Nemate vremena za kvalitetnu prodaju pa vam počinje nedostajati novih klijenata (ili stari polako odlaze). Da biste nadoknadili taj gubitak, možda morate otpustiti djelatnika ili djelatnicu pa morate raditi umjesto njih. Ili umjesto osam raditi deset sati na dan. Eto novog posla i obaveza koji vam nedopuštaju bavljenje ključnom ulogom koju niti jedan mikro ili mali poduzetnik “uslugaš” ne smije zanemariti - uloga stratega-vizionara-kapetana vašeg “poduzetničkog” posla. 

U tom paklenom krugu prodaja čak više nije niti vaše 13. prase. U ovom krugu vaša prodaja i ukupno poslovanje postaju… 14. prase! Onda znate kolike su šanse za vaše poslovno preživljavanje.

Sutra ću objasniti kako ovo "14. prase" može ući među prva tri!