U jednom od prošlih tekstova govorili smo o važnosti kvalitetne poslovne fotografije. Dali smo svoj osvrt na to zašto bi svaki “uslugaš” trebao imati nekoliko dobrih poslovnih fotografija (poslovnih portreta).

O ovoj temi tražili smo mišljenje profesionalca u fotografiji Željka Maletića da nam da svoj osvrt na ovu temu.

Vjerujem da će vam ovaj intervju biti koristan.

1. Kolika je važna uloga dobre poslovne fotografije u online svijetu?

Poslovne fotografije mogli bi podijeliti na fotografije ambijenta (interijer/eksterijer apartmana ili restorana), fotografije proizvoda ili usluge te poslovne portrete. Svaka od tih fotografija je prvi kontakt kupca s poduzetnikom, proizvodom i uslugom tako da je njezina važnost neupitna. Čak štoviše, mislim da u ukupnom miksu prezentacijskih sredstava fotografija treba zauzimati prvo mjesto ispred dizajna i teksta. Što vrijedi dobro dizajniran web ili letak sa odličnom ponudom ako je ista prezentirana osrednjim ili lošim fotografijama? Zapravo se postavlja pitanje da li je nešto moguće dizajnirati bez dobrih fotografija.

2. Koliko se često mali poduzetnici odlučuju na izradu svojih poslovnih fotografija?

Pošto živimo u vremenu kada gotovo svaki elektronski uređaj ima mogućnost snimanja i mali i veliki poduzetnici često izrađuju poslovne fotografije svih vrsta no vrlo rijetko se odlučuju angažirati profesionalnog fotografa.

3. Što mislite o "Selfiju" i drugim "uradi sam" fotografijama koje poduzetnici objavljuju na svojim profilima i webu?

Bilo bi preskupo angažirati profesionalnog fotografa baš za svaki događaj koji poduzetnik ocijeni kao važan. No neke važnije stvari svakako bi trebalo odraditi profesionalno. Što se tiče poslovnih portreta to bi svakako svrstao u zadatke za profesionalca a “selfie” ne bi trebao imati mjesta u poslovnom svijetu. Osobno nikada me nije potaklo na kupnju samoreklamiranje poduzetnika, nego kvaliteta prezentacije i proizvoda ili usluge.

4. Zašto bi svatko trebao imati nekoliko kvalitetnih poslovnih fotografija?

Bilo bi idealno angažirati profesionalca jednom godišnje jer se ljudi mijenjaju i poduzetnica koja je prošle godine imala dugu plavu kosu sada ima kratku smeđu, poduzetnik koji je imao 100 kg, sada ima 80 i slično. No nije loše imati makar jedan set dobrih fotografija kojima ćete predstaviti sebe i svoje poslovanje.

5. Koji savjet biste dali poduzetnicima pri odabiru profesionalnog fotografa?

Prvi savjet bi bio da se nikako ne zamijeni fotografija koja se izrađuje za osobnu sa poslovnim portretom. Iako su obje profesionalne i osoba je ista šalju potpuno različitu poruku gledatelju. Uostalom, tko je ikada dobro ispao na fotografiji za osobnu. Osim toga, bilo bi dobro da fotograf kojeg angažirate ima iskustva u poslovnoj fotografiji jer fotografije koje dobro izgledaju u obiteljskim albumima ne moraju, a vjerovatno i neće dobro izgledati na poslovnom webu ili profilu.